Το ελληνικό χαβιάρι

2203

Γράφει ο Γιάννης Στασινόπουλος 

H χώρα μας είναι μία από τις ομορφότερες στον κόσμο. Ορισμένα από τα τοπόσημά της όπως η Αθηναϊκή Ριβιέρα, η Μύκονος ή η Σαντορίνη κατατάσσονται δικαίως, μαζί με άλλους προορισμούς όπως το San Tropez, η Ibiza ή η Σαρδηνία, ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές του πολυτελούς τουρισμού.

Κορυφαία επίσης ελληνικά προϊόντα, όπως το λάδι, οι ελιές και το μέλι, ιδίως στις πιο σοφιστικέ εκδοχές τους όπως το αγουρέλαιο, η δαμασκηνοελιά ή το μέλι βανίλια από το Μαίναλο, μαζί με τα άγρια αγκιναράκια από την Κρήτη  ή την αγριοφράουλα από την Κέρκυρα, είναι περιζήτητα από τους connoisseurs.

Μία νέα άφιξη έρχεται να προσθέσει υπεραξία στην ήδη αναβαθμισμένη τοπική γαστρονομία και φέρει τον κωδικό, ελληνικό χαβιάρι. Ήδη από την εποχή του Αρχιστράτου, του Νο 1 σεφ της Αρχαιότητας, οι αρχαίοι Έλληνες σύμφωνα με αρχαία κείμενα έτρεφαν μεγάλη αγάπη για τα αυγά του οξυρρύγχου που προέρχονταν από την Μαύρη Θάλασσα. Δυόμισι χιλιάδες χρόνια αργότερα, το χαβιάρι επιστρέφει όχι ως εισαγόμενο προϊόν, αλλά ως εγχώρια παραγωγή.

Η Greek Luxury Products, είναι ο μοναδικός επίσημος εκπρόσωπος της εταιρείας Thesauri Caviar, μία από τις ελάχιστες εταιρείες παγκοσμίως και 7η στην Ευρώπη, που το πολύτιμο έργο της περιστρέφεται γύρω από την εκτροφή οξύρρυγχων και την παραγωγή χαβιαριού. Για την ακρίβεια, είναι η μόνη εταιρεία στην Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα. Στα 20 χρόνια της ιστορίας της, ο Ιωάννης Βαρβάκης αποτέλεσε σημαντική πηγή έμπνευσης, ως πρωτοπόρος της μεθόδου συντήρησης τροφίμων σε κενό αέρος. Η μέθοδος αυτή επέτρεψε την διεθνή διανομή του χαβιαριού. Είναι φυσικό, λοιπόν, να θεωρείται και ο πατέρας του χαβιαριού.

Η εταιρεία Thesauri, μετά από αρκετές δοκιμές και πειραματισμούς, συμπέρανε ότι ο οξύρρυγχος μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα σε κλιματικές αλλαγές οι οποίες παρατηρούνται στην Ελλάδα. Έχει επιλέξει την ακτή του Αμβρακικού για να χτίσει τις υπερμοντέρνες εγκαταστάσεις της, διασφαλίζοντας έτσι μια αστείρευτη πηγή καθαρού νερού υψηλής ποιότητας, το οποίο με τη σειρά του, δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για αναπαραγωγή. Σε συνεργασία με Ρώσους ειδικούς, η Thesauri έχει καταφέρει να γίνει αναγνωρισμένη και πρωτοπόρος εταιρεία στην εκτροφή οξύρρυγχων και την παραγωγή χαβιαριού: τα προϊόντα της είναι ευρέως αναγνωρισμένα και πωλούνται ανά τον κόσμο, ακόμα και στην Ρωσία, την πρωτεύουσα του χαβιαριού.

Για να χρησιμοποιήσει τις καλύτερες πρώτες ύλες, έχει διαλέξει το είδος οξύρρυγχου ονόματι Acipenser Gueldenstaedtii (ή αλλιώς Οσιέτρα). Το χαβιάρι που συλλέγεται στα ιχθυοτροφεία βοηθά στην συντήρηση και την προστασία του φυσικού πληθυσμού οξύρρυγχων ενώ το καθαρό, ελεγχόμενο περιβάλλον, οι αυστηροί έλεγχοι και η τεχνογνωσία που κατέχει, αποτελούν εγγύηση για την φρεσκάδα και την υψηλή ποιότητά του.

Η Thesauri επιτυγχάνει το μοναδικό γευστικό αποτέλεσμα του χαβιαριού με την αυστηρή συμμόρφωση στους κανόνες της μακροχρόνιας ρωσικής διαδικασίας προετοιμασίας. Η διαδικασία αλατίσματος είναι ιδιαίτερα προσεκτική, προκειμένου να διατηρεί την εκλεπτυσμένη γεύση ενώ, παράλληλα, τονίζεται και η επίγευση. Το τελικό αποτέλεσμα δεν έχει λάβει μόνο εξαιρετικές κριτικές από κορυφαίους ειδικούς, αλλά προσελκύει και πελάτες οι οποίοι είναι σχετικά νέοι στην γευστική εμπειρία του χαβιαριού. Το χαβιάρι Thesauri δεν αποθηκεύεται ποτέ. Αντιθέτως, συλλέγεται και συσκευάζεται κατόπιν παραγγελίας των πελατών, διασφαλίζοντας ότι θα λάβουν την καλύτερη ποιότητα φρέσκου χαβιαριού της αγοράς.

Το χαβιάρι δεν είναι απλά ένα προϊόν απόλαυσης, αλλά και απόδοσης φόρου τιμής. Αφήστε το στη γλώσσα σας για αρκετή ώρα, για να απελευθερώσει τη μοναδική, ελαφρώς αλμυρή, βουτυρώδη γεύση του. Το όνομα Thesauri δεν επιλέχθηκε τυχαία. Είναι ένα όνομα το οποίο περιγράφει με ακρίβεια την αφοσίωση της εταιρείας στην παραγωγή χαβιαριού, μιας από τις κορυφαίες ποικιλίες του κόσμου.