Το κρύο… σκοτώνει περισσότερο από τη ζέστη

1126

Γράφει η Θεοδώρα Χίσκου

Μελέτη που διεξήχθη σε 13 χώρες και δημοσιεύθηκε το 2015 στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», έδειξε ότι κρύο είναι υπεύθυνο, έμμεσα ή άμεσα, για 17 φορές περισσότερους θανάτους από ό,τι η ζέστη. Περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους όταν αντιμετωπίζουν το κλασικό χειμερινό κρύο, παρά την παγωνιά.

Η μελέτη βασίστηκε στην ανάλυση περισσότερων από 74 εκατ. θανάτους και υπολόγισε τη χειμερινή και τη θερινή θνησιμότητα στην Αυστραλία, στη Βραζιλία, στον Καναδά, στην Κίνα, στην Ιταλία, στην Ιαπωνία, στη Νότια Κορέα, στην Ισπανία, στη Σουηδία, στην Ταϊβάν, στην Ταϊλάνδη, στη Βρετανία και στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ακραίες θερμοκρασίες του χειμώνα και του καλοκαιριού ευθύνονται για λιγότερο από το 1% (ακριβές ποσοστό 0,86%) της ολικής θνησιμότητας. Ενώ, οι λιγότερο ακραίες θερμοκρασίες προκαλούν πολύ περισσότερους θανάτους, με την περιβαλλοντική θερμοκρασία να διαδραματίζει άμεσο ή έμμεσο ρόλο στο συνολικώς 7,71% των θανάτων. Η συντριπτική πλειονότητα των σχετιζόμενων με τη θερμοκρασία θανάτων (7,29%) καταγράφεται τον χειμώνα και μόνο το 0,42% το καλοκαίρι, γράφει η εφημερίδα New York Times.

Γιατί όμως το χειμερινό κρύο είναι τόσο επικίνδυνο αλλά και τόσο υποτιμημένο;

Σε αντίθεση με τον καύσωνα που επιφέρει γρήγορα τον θάνατο, η θανατηφόρος δράση του κρύου είναι πιο αργή και η αύξηση στους θανάτους εξαιτίας του παρατηρείται σε διάστημα τριών ή τεσσάρων εβδομάδων, έπειτα από μια ψυχρή εισβολή.

Η πλειονότητα των θανάτων δεν οφείλεται σε ατυχήματα, όπως τα τροχαία ή στην υποθερμία, αλλά στους μεγαλύτερους εχθρούς μας όπως την καρδιοπάθεια, τα εγκεφαλικά επεισόδια και τα αναπνευστικά προβλήματα, τα οποία είναι πιο συχνά και πιο βαριά στους ηλικιωμένους.

Όσοι ζουν σε χώρες με σχετικώς ήπιο χειμώνα, κινδυνεύουν περισσότερο -από το κρύο- σε σύγκριση με όσους ζουν σε χώρες όπου είναι συνηθισμένο να πέφτει το θερμόμετρο κάτω από το μηδέν!

Περίπου οι μισοί θάνατοι -που σχετίζονται με το κρύο- οφείλονται σε θρόμβους αίματος που προκαλούν εμφράγματα και εγκεφαλικά, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, η οποία είχε δημοσιευθεί προ ετών στην επιθεώρηση Southern Medical Journal.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το αίμα συμπυκνώνεται όταν εκτίθεται στο κρύο, διότι μειώνεται η ροή αίματος στο δέρμα για να διατηρηθεί σταθερή η σωματική θερμοκρασία και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρεύεται το αίμα στα κεντρικά τμήματα του σώματος. Ο οργανισμός λοιπόν, για να αντιμετωπίσει αυτό τον αυξημένο όγκο, απομακρύνει νερό και άλατα από το αίμα και το προωθεί στους χώρους μεταξύ των ιστών, με συνέπεια να απομένουν «αυξημένα επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων, λευκών αιμοσφαιρίων, αιμοπεταλίων και ινωδογόνου». Η έκθεση στο κρύο αυξάνει και την αρτηριακή πίεση, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Εξίσου επικίνδυνη είναι η παραμονή σε χώρους με κλειστά παράθυρα και ο ελλιπής αερισμός, που διευκολύνουν τη μετάδοση της γρίπης.

Τέλος, πολλοί θάνατοι, οφείλονται σε κλασικά χειμερινά ατυχήματα, όπως τα τροχαία λόγω πάγου, οι πτώσεις στα ολισθηρά πεζοδρόμια, οι καρδιακοί θάνατοι ηλικιωμένων που βγαίνουν να φτυαρίσουν το χιόνι, οι εισπνοές επικίνδυνων αερίων από τα μέσα θερμάνσεως στα σπίτια κ.α.

Θα πρέπει λοιπόν, να προστατευόμαστε περισσότερο και να είμαστε πιο προσεκτικοί τους χειμερινούς μήνες…