“Το κύμα του Δούναβη” δια χειρός Στέλιου Παρλιάρου!

1813

Παραδοσιακό γερμανικό γλυκό με βύσσινα που θυμίζει το μαρμπρέ κέικ, με επικάλυψη σοκολάτας.

Μερίδες: 20, Προετοιμασία: 1 ώρα και 15′, Ψήσιμο: περίπου 40′, Αναμονή: 2-3 ώρες

Υλικά

Για το κέικ
275 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου
275 γρ. ζάχαρη
1/2 κλωναράκι βανίλιας, κομμένο εγκάρσια (το υπόλοιπο μισό θα το χρησιμοποιήσουμε στην κρέμα)
4 αυγά
175 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
2 κ.σ. κακάο (γεμάτες)
300 γρ. βύσσινα από κονσέρβα, στραγγισμένα

Για την κρέμα
125 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να είναι μαλακό
4 αυγά, τους κρόκους, σε θερμοκρασία δωματίου
60 γρ. κορν φλάουρ
120 γρ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
500 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κλωναράκι βανίλιας

Για την επικάλυψη
200 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
1 κ.σ. βούτυρο αγελάδας

Εκτέλεση

Κέικ
Με ένα μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος το μισό κλωναράκι βανίλιας, το ανοίγουμε και παίρνουμε από το εσωτερικό του τους σπόρους, τους οποίους ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ μαζί με το βούτυρο και τη ζάχαρη. Τα χτυπάμε όλα μαζί με το φτερό μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και τα ρίχνουμε σιγά-σιγά στο προηγούμενο μείγμα, εναλλάξ με το γάλα, ανακατεύοντας παράλληλα με μια μαρίζ. Μοιράζουμε το μείγμα του κέικ σε δύο ίσα μέρη. Βάζουμε στο ένα μέρος το κακάο και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε το λευκό μείγμα σε ένα ρηχό ταψί 24 x 30 εκ., το οποίο έχουμε καλύψει προηγουμένως με αντικολλητικό χαρτί. Έπειτα στρώνουμε από πάνω το μείγμα με το κακάο. Σκορπίζουμε τα βύσσινα σε όλη την επιφάνεια και τα πιέζουμε ελαφρώς μέσα στη ζύμη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 40 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε το κέικ βυθίζοντας στο κέντρο του ένα μαχαίρι: Θα πρέπει να βγει στεγνό και καθαρό, ειδάλλως ψήνουμε ακόμα λίγο. Μόλις είναι έτοιμο το κέικ, το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Κρέμα
Πρώτα φτιάχνουμε μια κρέμα ζαχαροπλαστικής: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους με το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη και το αλάτι ώσπου να αναμειχθούν καλά.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα μαζί με τους σπόρους της βανίλιας. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το ⅓ στο μπολ με τους κρόκους και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα του μπολ στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και το τοποθετούμε ξανά στη φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς την κρέμα έως ότου πήξει και αρχίσει να κοχλάζει. Τη χύνουμε σε ένα φαρδύ σκεύος και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη. Την αφήνουμε να κρυώσει καλά στο ψυγείο (2-3 ώρες). Χτυπάμε στο μίξερ το μαλακό βούτυρο για 5′, μέχρι να γίνει σαν κρέμα. Προσθέτουμε στο μίξερ την κρέμα ζαχαροπλαστικής που είχαμε βάλει στο ψυγείο και συνεχίζουμε το χτύπημα, ώσπου να δημιουργηθεί ένα μαλακό και λείο μείγμα.

Επικάλυψη
Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς και να γίνει πιο πηχτό.

Συναρμολόγηση
Απλώνουμε την κρέμα πάνω στο ψημένο κέικ και έπειτα καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με το μείγμα της κουβερτούρας. Με ένα πιρούνι κάνουμε κυματιστές γραμμές στην επιφάνεια.

 

πηγή: steliosparliaros.gr