Το πραξικόπημα που ενίσχυσε τον Ερντογάν

1028

Ήταν λίγο μετά τις έντεκα το βράδυ της 15ης Ιουλίου, όταν άρχισε να ξετυλίγεται το «κουβάρι» της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Στρατιώτες στην Κωνσταντινούπολη κλείνουν μέρος της γέφυρας του Βοσπόρου τη στιγμή που ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ κάνει λόγο για προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα μια ομάδα που αυτοαποκαλείται «Συμβούλιο Ειρήνης» κηρύττει την επιβολή στρατιωτικού νόμου και την απαγόρευση κυκλοφορίας ενώ στρατεύματα αναπτύσσονται στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Λίγη ώρα μετά στρατιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από την Αγκυρα ενώ ακούγονται και πυροβολισμοί. Αεροσκάφη βάλλουν κατά του κτιρίου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και μια βόμβα εκρήγνυται κοντά στο προεδρικό μέγαρο. Στρατιωτικοί εισέρχονται στο κτίριο του δικτύου της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης της Τουρκίας. Η πρόσβαση στους γνωστότερους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, υπόκειται σε περιορισμούς.

Από την Μαρμαρίδα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθύνει μέσω του κινητού του τηλεφώνου σε ένα μήνυμα που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, έκκληση στον λαό να αντισταθεί. Κάνει παράλληλα λόγο για «απόπειρα μιας μειοψηφίας των ενόπλων δυνάμεων». Δεκάδες χιλιάδες πολίτες με τουρκικές σημαίες στα χέρια ξεχύνονται στους δρόμους και σκαρφαλώνουν στα τανκς. Εν μέσω συγκεχυμένων πληροφοριών ότι ο Τούρκος πρόεδρος κατέθεσε αίτημα για άσυλο στη Γερμανία το οποίο όμως απορρίφθηκε και ότι το αεροσκάφος του πετούσε λίγη ώρα αργότερα προς την Ιταλία, ο Ερντογάν επιστρέφει τελικά στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.

Εκεί δηλώνει ότι οι πραξικοπηματίες είναι ένοχοι για προδοσία και ότι θα πληρώσουν πολύ βαρύ τίμημα. Κατηγορεί μάλιστα τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν ως τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα που συντελείται στην χώρα και δεσμεύτηκε να τιμωρήσει όσους οργάνωσαν την απόπειρα πραξικοπήματος. Παρόλα αυτά ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ορκισμένος εχθρός του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, από τις ΗΠΑ όπου κατοικεί, την απόπειρα πραξικοπήματος. Το βράδυ του Σαββάτου, πάντως, οι τουρκικές δικαστικές αρχές ζήτησαν επισήμως την έκδοση του Γκιουλέν στην Άγκυρα, με τις κατηγορίες της υποκίνησης του πραξικοπήματος

Νωρίς το Σάββατο στρατιωτικοί που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος αρχίζουν να παραδίνονται στις δυνάμεις ασφαλείας σε μια από τις γέφυρες στα Στενά του Βοσπόρου, εγκαταλείποντας τα άρματα μάχης τους με τα χέρια ψηλά. Τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος όσο και ηγέτες της Ε.Ε. καταδικάζουν την απόπειρα πραξικοπήματος και εκφράζουν τη στήριξή τους στην δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Ο προσωρινός αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ουμίτ Ντουντάρ ανακοινώνει ότι η απόπειρα για πραξικόπημα απέτυχε. Το ίδιο δηλώνει στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV και ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν.

«Η κατάσταση είναι υπό πλήρη έλεγχο» δηλώνει ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο Ερντογάν καλεί τους πολίτες να παραμείνουν στους δρόμους για να αποτρέψουν μια πιθανή αναζωπύρωση του χάους. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός περισσότεροι από 200 νεκροί και τουλάχιστον 2.800 συλλήψεις στρατιωτών με την κατηγορία συμμετοχής στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Το Σάββατο ξημέρωσε με την πλήρη επικράτηση των κυβερνητικών δυνάμεων στην Τουρκία, ωστόσο, θα μείνει στην Ιστορία ως μια «μαύρη κηλίδα» στην τουρκική δημοκρατία.

Πηγή: Η Καθημερινή