Γράφει ο Χρήστος Ζαμπούνης
Στο προηγούμενο σημείωμα εξετάσαμε τους κανόνες καλής συμπεριφοράς του οδηγού ταξί. Σήμερα έχει σειρά το ευ φέρεσθαι των επιβατών.
- Στο ταξί, ανακοινώνουμε τον προορισμό μας στον ταξιτζή στο μπροστινό παράθυρο και μετά μπαίνουμε μέσα.
- Όταν μπαίνουμε σ’ ένα ταξί, λέμε «καλημέρα» στον οδηγό, και όταν βγαίνουμε «γεια σας».
- Αν ένας άνδρας ταξιδεύει με μια γυναίκα, είναι δείγμα καλών τρόπων να της κρατήσει την πόρτα και να την αφήσει να μπει πρώτη. Αυτή τότε κάθεται στην άλλη άκρη του πίσω καθίσματος, για να μπορέσει να καθίσει και ο άνδρας. Όταν φθάσουν στον προορισμό τους, εκείνος βγαίνει πρώτος από το ταξί, αφήνει την πόρτα ανοιχτή γι’ αυτήν και πληρώνει το ταξί από έξω, από το παράθυρο. Αν μοιράζονται το ποσό της διαδρομής, εκείνη δίνει το ποσό που της αναλογεί στον άνδρα, όσο είναι ακόμη και οι δυο τους μέσα στο ταξί.
- Εάν ο οδηγός δεν γνωρίζει την περιοχή που θέλουμε να πάμε, οφείλει να συμβουλευθεί τον χάρτη (κάθε ταξί υποχρεούται να διαθέτει έναν) ή να ζητήσει οδηγίες με το ραδιοτηλέφωνο (CB).
- Σεβόμαστε το ταξί ως κοινόχρηστο και παραλλήλως ως ιδιόχρηστο χώρο. Αυτό σημαίνει ότι δεν πετάμε σκουπίδια, δεν τρώμε ή πίνουμε και δεν καπνίζουμε.
- Δεν απαιτούμε από τον οδηγό να δεχθεί το κατοικίδιό μας στο όχημά του, και αν το δεχθεί, οφείλουμε να το έχουμε μέσα σε κλουβί.
- Εάν πιστεύουμε ότι ο οδηγός μάς έχει χρεώσει παραπάνω απ’ όσο πρέπει, οφείλουμε να του το πούμε, και εάν αρνείται να το δεχτεί, ζητούμε τα στοιχεία του και τον αναφέρουμε στην αστυνομία.
- Δεν απαιτούμε να σταματήσει ο οδηγός στη μέση του δρόμου για να μας αφήσει. Σεβόμαστε τους υπόλοιπους οδηγούς που βρίσκονται από πίσω.
- Δεν σχολιάζουμε τον τρόπο οδηγήσεως του οδηγού μας, εκτός αν θεωρούμε ότι θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά μας. Σ’ αυτήν την περίπτωση τού ζητάμε ευγενικά να μειώσει την ταχύτητά του και να οδηγεί προσεκτικά.
- Δεν ενοχλούμε τον οδηγό και του μιλάμε μόνο αν αυτός το θέλει. Από την άλλη, αν μας μιλά και εμείς δεν θέλουμε, μπορούμε να του το πούμε ευγενικά.
- Είναι δικαίωμά μας να του υποδείξουμε να χαμηλώσει τη μουσική, αν μας ενοχλεί.