ΤΣΑΦ

2021

Γράφει ο Χρήστος Ζαμπούνης

Το υποκοριστικό εδόθη σ’ έναν 16χρονο ποδοσφαιριστή του Εθνικού Πειραιώς, από τον προπονητή του Βαγγέλη Χέλμη. Σωτήριον έτος 1961. Η ισχυρή τότε ομάδα του πρώτου λιμανιού ταξιδεύει έως τη Δράμα, για έναν κρίσιμο αγώνα με την τοπική Δόξα. «Είναι πολύ μεγάλη ομάδα η Δόξα, αλλά μην τη φοβόμαστε. Θα κάνει ένα ”τσαφ” ο Τάκης Χατζηιωάννογλου και θα την κερδίσουμε», απευθύνεται στα αποδυτήρια προς τους παίκτες του ο Χέλμης, πριν την έναρξη του παιχνιδιού. Όπερ και εγένετο. Έκτοτε θα μείνει στον Χατζηιωάννογλου το παρατσούκλι.

Λίγα χρόνια αργότερα, το ίδιο υποκοριστικό θα δοθεί, ad honorem, σε έναν ταχύτατο ποδοσφαιριστή από τη Χαλκίδα, τον Θανάση Σιδέρη. Όταν ο Χαλκιδαίος ”Τσαφ” κρέμασε τα παπούτσια του και απεφάσισε να ανοίξει ένα ουζερί στις αρχές της δεκαετίας του ’80, τότε η επιλογή του ονόματος ήταν μονόδρομος. Το 1989, αμούστακος σχεδόν, προσλαμβάνεται εκεί ως σερβιτόρος ο Χαράλαμπος Τσαγκάρης. Παρένθεσις υψίστης σημασίας. Θα τον αναγνωρίσετε ανάμεσα στο προσωπικό από τη μειλίχια έκφραση και τη σπάνια για το επάγγελμά του πραότητα. Ο Χαράλαμπος λοιπόν μαζί με την Κατερίνα Γιαλλίδη είναι οι νέοι ιδιοκτήτες του πιο δυνατού γαστρονομικού προορισμού του Ευβοϊκού κόλπου.

Υπερβολή; Διόλου. Έχοντας μάθει τα μυστικά από τον μερακλή προκάτοχό του, ο νέος ”Τσαφ” διακονεί μία τίμια μαγειρική δίχως φανφάρες, βασισμένη στην πολύτιμη πρώτη ύλη του τόπου του. Για όσους λατρεύουν τα οστρακοειδή, η επιλογή είναι πλούσια: στρείδια βασιλικά, φούσκες, κυδώνια, γυαλιστερές, στρειδόχτενα, καλόγνωμες κι έχει ο Θεός. Για όσους δε ομνύουν στους κλασικούς ουζομεζέδες, η προτεινόμενη ποικιλία εδεσμάτων δεν θα τους αφήσει παραπονεμένους: γαύρος τηγανητός, γόνος καλαμάρι, μαρίδα, αθερίνα, σαγανάκι με φρέσκια γαρίδα ή ουρές πεσκανδρίτσας, χταπόδι λιαστό σχάρας, μύδια αχνιστά και πάλι έχει ο Θεός. Η απογείωσις, εάν μου επιτρέπεται η έκφρασις, ολοκληρώνεται με τα ζυμαρικά frutti di mare, ήτοι τα λιγκουίνι με όστρακα, αν και αρκετοί προτιμούν το κριθαρότο με γαρίδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ”Τσαφ” άνοιξε υποκατάστημα στη Μύκονο, στη θέση όπου παλαιότερα ευρίσκετο το ”Daphne’s”, στην Άνω Μερά. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι παρ’ ότι στη Χαλκίδα φιλοξενείται σε μία αντι-τουριστική περιοχή, επί της κεντρικής οδικής αρτηρίας και όχι by the sea όπως θα έπρεπε, είναι μονίμως γεμάτο.

Τσαφ
Παπαναστασίου 3, Χαλκίδα
Τηλ.  694 818 0857