«Τσουνάμι» φόρων και αυτόματος «κόφτης» τινάζουν στον αέρα τα νοικοκυριά

1229

Σε αγώνα δρόμου μιας εβδομάδας επιδίδεται η κυβέρνηση για να κλείσει το πακέτο των έμμεσων φόρων και να προσδιορίσει τον «αυτόματο κόφτη» δαπανών. Η Αθήνα έχει περιθώριο έως τις 24 Μαϊου να κλείσει αυτές τις εκκρεμότητες, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να εκταμιευτεί η δόση.

Και μπορεί το δεύτερο πακέτο των μέτρων με τους έμμεσους φόρους να κατατίθεται και να ψηφίζεται εντός των επόμενων ημερών στη Βουλή, φαίνεται να παραμένει το χάσμα με τους δανειστές για τον λεγόμενο «κόφτη». Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να οριοθετήσει τις περιοχές του προϋπολογισμού που θα περικόπτονται, ώστε να αποφύγει απρόβλεπτες εξελίξεις εφόσον ενεργοποιηθεί ο «αυτόματος κόφτης».   Σύμφωνα με τις ελληνικές προτάσεις, από τις περικοπές δεν θα εξαιρούνται μισθοί και  συντάξεις. Διαβεβαιώνουν όμως οτι καταβάλλεται προσπάθεια να περικόπτονται πρωτίστως άλλες δαπάνες, υπό προϋποθέσεις και αναλόγως του ύψους της απόκλισης.

Ποιες δαπάνες θα περικόπτονται,πλην μισθών και συντάξεων:

– Προνοιακά επιδόματα, με εξαίρεση αυτά που δίνονται σε ανέργους.  Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν και διασταύρωσεις στοιχείων για να εντοπιστούν μη επιλέξιμοι δικαιούχοι που λαμβάνουν τέτοια επιδόματα.

– Κονδύλια για κρατικούς φορείς, επιχορηγήσεις ταμείων και τοπικής αυτοδιοίκησης, με εξαίρεση ίσως τις αμυντικές δαπάνες.

– Μη μισθολογικά και μη συνταξιοδοτικά κονδύλια που έχουν φτάσει να αντιστοιχούν στο 56% των συνολικών δημόσιων δαπανών.

– Ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα – φοροαπαλλαγές

-Κονδύλια που αφορούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

– Κονδύλια για την Εκπαίδευση.

Παράλληλα , κατατίθεται στη βουλή η νέα καταιγίδα με τους έμμεσους φόρους, ύψους 1,8 δισ. ευρώ:

– Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ 23% στο 24% από 1ης Ιουλίου, η οποία θα καταστήσει την Ελλάδα τη χώρα με τον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ στην ευρωζώνη. Πρόκειται για την έκτη αύξηση στον ΦΠΑ τα τελευταία έξι χρόνια.

– Νέο τέλος στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας, που θα ανέρχεται στο 5% επί των τιμολογίων (προ ΦΠΑ), από 1ης Ιουνίου.

– Νέο τέλος 1-2 ευρώ ανά κιλό στον εισαγόμενο καφέ από 1ης Ιανουαρίου 2017.

– Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 9-10 λεπτά/λίτρο στη βενζίνη και κατά 3 λεπτά/λίτρο στο πετρέλαιο και το υγραέριο.

– Αύξηση του ΕΦΚ στη μπύρα και κατάργηση της έκπτωσης 50% στα αλκοολούχα ποτά στα Δωδεκάνησα από την 1η Ιουνίου.

– Αύξηση του φόρου κατανάλωσης σε τσιγάρα, καπνό, ηλεκτρονικά τσιγάρα κατά 30% και του πάγιου φόρου κατά 9% από τον Ιανουάριο του 2017.

– Επιβολή τέλους 10% στη συνδρομητική τηλεόραση από την 1η Ιουλίου.

– Επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία άνω των 2 αστέρων και στα ενοικιαζόμενα άνω των 2 κλειδιών από τον Ιανουάριο του 2018.

– Αύξηση του φόρου στα μικτά κέρδη των τυχερών παιχνιδιών από 30% σε 35%.

Αλλαγές προωθούνται στην αγορά και την κατοχή των αυτοκινήτων και θα ισχύσουν από την 1η Ιουνίου:

– Κατάργηση του κριτηρίου του κυβισμού ως βάσης για τη φορολόγηση των Ι.Χ. Το τέλος ταξινόμησης θα προκύπτει στο εξής ​με βάση τη λιανική τιμή πώλησης (προ φόρων), την οποία δηλώνει ο εισαγωγέας στο τελωνείο, αλλά ​και τις εκπομπές ρύπων.

– Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης θα καταργηθεί ως αυτοτελής φόρος και θα ενσωματωθεί στο τέλος ταξινόμησης.

– Διασύνδεση των τεκμηρίων διαβίωσης που προκύπτουν λόγω της κατοχής Ι.Χ. με τη λιανική τιμή πώλησής τους. Αντί να λαμβάνεται υπόψη ο κυβισμός και η παλαιότητα, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, τα τεκμήρια θα υπολογίζονται με βάση τις λιανικές τιμές των Ι.Χ. και τους συντελεστές απομείωσης της αξίας τους.