Βρέφος 11 μηνών το πρώτο θύμα της ιλαράς

804

Tο πρώτο θύμα της ιλαράς καταγράφηκε και στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα βρέφος Ρομά, 11 μηνών, το οποίο μολύνθηκε και νόσησε με ιλαρά και κατέληξε λόγω σηψαιμίας.

Το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο “Παίδων” στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας υποσιτισμένο σε πολύ βαριά γενική κατάσταση και κατέληξε μέσα σε λίγες ώρες πριν καν προλάβει να νοσηλευτεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, το παιδί ζούσε σε περιβάλλον όπου και άλλα μέλη της οικογένειας είχαν ιλαρά. Το παιδί ήταν 11 μηνών, που σημαίνει ότι δεν μπορούσε ακόμα να εμβολιαστεί, καθώς η πρώτη δόση του εμβολίου γίνεται στους 12 μήνες και η δεύτερη μετά από 3 μήνες. Μέχρι τότε τα βρέφη προστατεύονται αφενός εάν ζουν σε ένα περιβάλλον όπου τα μέλη έχουν ανοσία είτε γιατί έχουν εμβολιαστεί είτε γιατί έχουν περάσει ιλαρά, ενώ, σύμφωνα με τους παιδιάτρους έχουν αντισώματα και έως 6 ή 8 μηνών από την μητέρα αν φυσικά και αυτή έχει ανοσία και μετά τα αντισώματα αυτά εξασθενούν.

Την τελευταία εβδομάδα στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) δηλώθηκαν 42 κρούσματα ιλαράς, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στα 326. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά. Μέσα σε αυτούς υπάρχουν και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων και επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας, πλην της Αττικής και της Πελοποννήσου  όπου καταγράφεται ο κύριος όγκος των περιστατικών ιλαράς.
Για τον λόγο αυτό συστήνουν τον εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί 19.000 κρούσματα και 45 θάνατοι.