Χρωστάμε στην εφορία το μισό ΑΕΠ της χώρας!

913

Η υπερφορολόγηση των τελευταίων ετών έχει απομυζήσει τους φορολογουμένους, οι οποίοι πλέον αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς την εφορία. Μόνο τον Μάιο, φορολογούμενοι και επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 1,25 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών να έχει εκτιναχθεί στο αστρονομικό ποσό των 88,88 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσό που πλησιάζει το μισό ΑΕΠ της χώρας.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι στο τέλος του έτους τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα ξεπεράσουν τα 95 δισ. ευρώ. Και αυτό καθώς τα χρέη των φορολογουμένων αυξάνονται τα τελευταία χρόνια κατά 1 δισ. ευρώ τον μήνα. Ωστόσο, φέτος, εκτός από τις πάγιες υποχρεώσεις τους (φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ) έρχονται να προστεθούν και οι πρόσφατες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους και στα τέλη.

Από τα 30 δισ. ευρώ (αύξηση 196%) που ανέρχονταν οι οφειλές των φορολογουμένων στα τέλη του 2009, έφθασαν στα 88,88 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2016. Δηλαδή, την περίοδο της κρίσης επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα δεν κατάφεραν να πληρώσουν περίπου 59 δισ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο. Προφανώς, τα περισσότερα από αυτά είναι ανεπίδεκτα είσπραξης, δεδομένου ότι οι περισσότεροι εκ των μεγάλων οφειλετών έχουν πτωχεύσει ή έχουν αποβιώσει. Τεράστιο είναι το ληξιπρόθεσμο χρέος αρκετών επιχειρήσεων του Δημοσίου, αλλά ουδεμία προσπάθεια γίνεται προκειμένου να εισπραχθεί ή τουλάχιστον να συμψηφιστεί.

Ειδικότερα και όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων:

• Τα παλαιά ληξιπρόθεσμα (αυτά που δημιουργήθηκαν προ του 2016) χρέη ανέρχονται στο ποσό των 83,3 δισ. ευρώ. Εξ αυτών:

– Περισσότερα από 8 δισ. ευρώ χρωστούν οι δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και οι δημοτικές επιχειρήσεις.

– Περίπου 13 δισ. ευρώ οφείλουν πτωχευμένες επιχειρήσεις, που δεν πρόκειται να εισπραχθούν από το ελληνικό Δημόσιο.

– Περισσότερα από 63 δισ. ευρώ οφείλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα.

– Περί τα 158 εκατ. ευρώ οφείλονται από «μαϊμού» εταιρείες και πλασματικούς ΑΦΜ.

• Το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος δηλαδή από τον Ιανουάριο έως και τον Μάιο ανέρχεται στα 5,58 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, το ποσό των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι μεγαλύτερο, καθώς στα 5,58 δισ. ευρώ δεν περιλαμβάνονται οι οφειλές που έχουν συσσωρευθεί από έμμεσους φόρους υπέρ τρίτων, μη καταβολή μισθωμάτων, από καταπτώσεις εγγυήσεων, μη καταβολή προστίμων και παραβόλων.

• Μόνο τον Μάιο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 1,25 δισ. ευρώ. Επί της ουσίας, το ποσό σχεδόν διπλασιάστηκε από τον Απρίλιο του 2016.

• Από το παλαιό ληξιπρόθεσμο χρέος στο πρώτο πεντάμηνο του έτους εισπράχθηκαν 1,26 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος πρέπει να εισπραχθούν 2,05 δισ. ευρώ.

• Από το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος εισπράχθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 697 εκατ. ευρώ και μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να έχει εισπραχθεί το 23% του νέου χρέους που έχει δημιουργηθεί. Μέχρι σήμερα πάντως έχει εισπραχθεί το 13% των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι των εσόδων, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει ξεκινήσει ήδη ένα ευρύ πρόγραμμα κατασχέσεων και πλειστηριασμών ακινήτων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν γίνει κατασχέσεις ή πλειστηριασμοί στο 55% των οφειλετών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

Στόχος είναι η είσπραξη περίπου 5 δισ. ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (παλαιές και νέες). Στο πλαίσιο αυτό ιδιωτική εταιρεία θα αναλάβει την αξιολόγηση της ποιότητας των ληξιπρόθεσμων χρεών. Η εταιρεία που θα αναλάβει το έργο, θα έχει πρόσβαση στα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών και στις τραπεζικές τους καταθέσεις, που έχει στη διάθεσή της η εφορία, προκειμένου να διαπιστώσει την ποιότητα του χρέους. Σύμφωνα με το μνημόνιο, η φορολογική διοίκηση θα πρέπει να ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες διαλογής των μεγάλων οφειλετών, με βάση την ανάλυση των οικονομικών δεδομένων, έτσι ώστε να καθοριστεί η βιωσιμότητά τους και το κατά πόσον μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους.

 

Πηγή: Η Καθημερινή