Χρυσός Λέοντας στον Πέδρο Αλμοδόβαρ από το Φεστιβάλ της Βενετίας

751

Την απόφασή της να δώσει στον ισπανό σκηνοθέτη Πέδρο Αλμοδόβαρ τον Χρυσό Λέοντα για το σύνολο της καριέρας του, ανακοίνωσε την Παρασκευή η διεύθυνση του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας. Ευκαιρία αποτέλεσε το 76ο φεστιβάλ που θα διεξαχθεί από τις 27 Αυγούστου έως τις 7 Σεπτεμβρίου.

«Ο Αλμοδόβαρ δεν είναι μόνο ο σημαντικότερος και με τη μεγαλύτερη επιρροή ισπανός σκηνοθέτης μετά τον Λουίς Μπουνιουέλ, αλλά είναι και αυτός που μπόρεσε να προσφέρει το πιο διαρθρωμένο, αμφιλεγόμενο και προκλητικό πορτρέτο της Ισπανίας στη μετά Φράνκο εποχή, ανακοίνωσε ο διευθυντής της Μόστρα της Βενετίας Αλμπέρτο Μπαρμπέρα.

Ο 69χρονος Αλμοδόβαρ υπογράφει μεγάλου μήκους ταινίες όπως Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, Ολα για τη Μητέρα μου, Επιστρέφω, Ψηλά Τακούνια.

«Νιώθω μεγάλη συγκίνηση και μεγάλη τιμή για αυτόν τον Χρυσό Λεόντα. Εχω πολύ ωραίες αναμνήσεις από τη Μόστρα της Βενετίας. Εκεί έκανα το ντεμπούτο μου στη διεθνή σκηνή το 1983 με την ταινία Αμαρτωλές Καλόγριες. Αυτό ήταν το διεθνές μου βάπτισμα και μια υπέροχη εμπειρία», αντέδρασε ο ισπανός σκηνοθέτης.

«Αυτός ο Χρυσός Λέοντας θα γίνει η μασκότ μου, μαζί με δύο γάτες που ζουν μαζί μου. Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου γι’ αυτό το βραβείο», πρόσθεσε.

Ο Αλμοδόβαρ έχει τιμηθεί με πάμπολλα διεθνή βραβεία, όπως το βραβείο σεναρίου στις Κάννες για το Επιστρέφω (2006), το Οσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας για το Ολα για τη μητέρα μου (2000).

Ο κινηματογραφιστής είχε λάβει στη Βενετία το βραβείο καλύτερου σεναρίου για το «Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης», το 1988.

Μέλος της κριτικής επιτροπής των Καννών το 1982, ο Αλμοδόβαρ διετέλεσε πρόεδρος της επιτροπής στις Κάννες το 2017.

Φέτος, επέστρεψε στο διαγωνιστικό τμήμα στην Κρουαζέτ όπου παρουσίασε το «Πόνος και Δόξα», την 21η ταινία του με τον Αντόνιο Μπαντέρας

Ο ισπανός ηθοποιός έλαβε το βραβείο ανδρικού ρόλου υποδυόμενος έναν πονεμένο σκηνοθέτη που βρίσκεται σε κρίση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ