Xωρίς μετρό,τρόλεϊ και πλοία αύριο – Μπαράζ κινητοποιήσεων

986

Χωρίς μετρό θα μείνει η πρωτεύουσα, αύριο , Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2017 λόγω της 24ωρης απεργίας εργαζομένων. Το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών αποφάσισε να προχωρήσει στην 24 απεργία λόγω της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου το οποίο – όπως λένε – «παραδίδει στους δανειστές ενέχυρο ότι απόμεινε από την δημόσια περιουσία και μαζί τις τελευταίες ελπίδες για μια ζωή με αξιοπρέπεια στους ανθρώπους του μόχθου».

«Μέσα στα δεκάδες αντεργατικά, αντικοινωνικά μέτρα ξεχωρίζει η προσπάθεια να καταργηθεί στην πράξη το δικαίωμα στην απεργία, θέτοντας ως προαπαιτούμενο την απόλυτη πλειοψηφία των εργαζόμενων» σημειώνει και προσθέτει «η δημοκρατική ευαισθησία του κυρίου Τσίπρα και των συνοδοιπόρων εξαντλείται επιλεκτικά σε μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους και όχι όταν οι ίδιοι ψηφίζουν μνημόνια ή όταν προδίδουν δημοψηφίσματα στην πλάτη της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού».

Επίσης ακινητοποιημένα θα είναι τα τρόλεϊ, αύριο Παρασκευή, λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ αντιδρώντας στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Σε 24ωρη απεργία θα πάρουν μέρος και οι γιατροί.

Δένουν κάβους τα πλοία σε όλη τη χώρα αυριο καθώς η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας με προοπτική κλιμάκωσης, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, από τις 00.01 της συγκεκριμένης ημέρας έως τις 24:00.

Παράλληλα σε στάση εργασίας (12-3 μεσημέρι) προχωρούν τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου οι εργαζόμενοι στον Δημόσιο Τομέα, με αφορμή την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.Ταυτόχρονα η ΑΔΕΔΥ οργανωνει οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:30μμ την ίδια μέρα στην Πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή.

Εξάλλου προβλήματα στα αεροδρόμια όλης της χώρας θα υπάρξουν τη Δευτέρα από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι, λόγω της συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ.

Την ίδια ώρα σε επείγον υπόμνημα που απέστειλε η ΓΣΕΕ προς τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου ζητά από το εκπροσώπους του ελληνικού λαού να πράξουν το «καθήκον τους», προασπίζοντας το Σύνταγμα και τις δημοκρατικές ελευθερίες και καταψηφίζοντας το κομμάτι του Πολυνομοσχεδίου που αφορά τον τρόπο κήρυξης της απεργίας.Στο 8σέλιδο υπόμνημα της η ΓΣΕΕ τονίζει και αναλύει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία, που, όπως λέει, υπονομεύεται με την υπό ψήφιση νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων στο υπόμνημά της η κορυφαία εργατική ένωση της χώρας σημειώνει τα εξής:
– Το Ελληνικό Σύνταγμα στο άρθρο 23 παρ. 2 αναγνωρίζει ανεπιφύλακτα το δικαίωμα απεργίας. Ορίζει ότι: «Η απεργία αποτελεί δικαίωμα και ασκείται από τις νόμιμα συστημένες συνδικαλιστικές οργανώσεις για τη διαφύλαξη και προαγωγή των οικονομικών και εργασιακών γενικά συμφερόντων των εργαζομένων».

– Η νομοθετική θέσπιση περιορισμών της απεργίας, αλλά και όλη η μνημονιακή νομοθεσία των τελευταίων χρόνων, καταλυτική των εργασιακών δικαιωμάτων, προδιαγράφουν τα όρια της νόμιμης άσκησης του σχετικού απεργιακού δικαιώματος, στο οποίο ορθώνεται σειρά νομοθετικών απαγορεύσεων.

Με τον τρόπο αυτό αποδυναμώνεται το δικαίωμα και καθίσταται προβληματική για τους εργαζόμενους η προσφυγή στην απεργία.
– Με νόμο προβλέπεται ειδική διαδικασία για τον ορισμό προσωπικού ασφαλείας. Αν οι διατάξεις για το προσωπικό ασφαλείας δεν τηρηθούν, κρίνεται αναπόφευκτα παράνομη όλη η απεργία χωρίς, σε πολλές περιπτώσεις, να λαμβάνεται υπόψη από τα δικαστήρια, κατά την ορθότερη άποψη, η πραγματική παρουσία προσωπικού, ικανού να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες που έχει σκοπό να εξυπηρετήσει η παρουσία του προσωπικού ασφαλείας.

Η Συνομοσπονδία θα πραγματοποιήσει για το θέμα αυτό συγκέντρωση Διαμαρτυρίας τη Δευτέρα στις 6.00 το απόγευμα στο Σύνταγμα.