Υπάρχει ελπίς

1402

Γράφει ο Χρήστος Ζαμπούνης

Εκκινώ με ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Αντώνη Σαμαράκη «Ζητείται ελπίς»:
«Θυμήθηκε, πριν από χρόνια, ήτανε παιδί ακόμα, είχε αρρωστήσει βαριά μια θεία του, ξαδέρφη της μητέρας του. Την είχανε σπίτι τους. Ήρθε ο γιατρός· βγαίνοντας από το δωμάτιο της άρρωστης, είπε με επίσημο ύφος:
– Δεν υπάρχει πλέον ελπίς!
Έτσι κι αυτός τώρα, είχε φτάσει στο σημείο να λέει:
– Δεν υπάρχει πλέον ελπίς!
Του φάνηκε φοβερό που ήτανε χωρίς ελπίδα».
Συνεχίζω με έναν στατιστικό πίνακα ορισμένων νησιών της άγονης γραμμής του Αιγαίου.
1. Άγιος Ευστράτιος. Κάτοικοι 270. Γεννήσεις 0, θάνατοι 7.
2. Αλόννησος. Κάτοικοι 2.750. Γεννήσεις 0, θάνατοι 10.
3. Ανάφη. Κάτοικοι 271. Γεννήσεις 0, θάνατοι 2.
4. Αντικύθηρα. Κάτοικοι 44. Γεννήσεις 0, θάνατοι 1.
5. Αστυπάλαια. Κάτοικοι 1.055. Γεννήσεις 0, θάνατοι 7.
6. Κάσος. Κάτοικοι 1.084. Γεννήσεις 0, θάνατοι 9.
7. Κίμωλος. Κάτοικοι 838. Γεννήσεις 0, θάνατοι 10.
8. Κύθνος. Κάτοικοι 1.310. Γεννήσεις 0, θάνατοι 11.
9. Λειψοί. Κάτοικοι 790. Γεννήσεις 2, θάνατοι 6.
10. Οινούσσες. Κάτοικοι 826. Γεννήσεις 0, θάνατοι 6.

Καταλήγω στη χθεσινή εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών, για τα δύο χρόνια δραστηριότητος της Hope Genesis, ενός φιλανθρωπικού οργανισμού που επιχειρεί να αντιμετωπίσει την υπογεννητικότητα στη χώρα μας. Πώς γίνεται αυτό; Με μία απλή πρακτική ιδέα. Υιοθετώντας κατ’ αρχάς 28 ακριτικά νησιά και αναλαμβάνοντας πλήρως το οικονομικό κόστος της εγκυμοσύνης, από το ταξίδι της εγκύου από το νησί, έως τη διαμονή της στο μαιευτήριο, τον τοκετό και τη θερμοκοιτίδα εάν χρειασθεί.

Δημιουργός της Hope Genesis είναι ο γυναικολόγος Στέφανος Χανδακάς, μέλος της «Ομάδας Αιγαίου», μίας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, που έχει ως σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των νησιών του Αρχιπελάγους. Εκεί, συμμετέχοντας στους διάπλους των ”ηρώων με τα φουσκωτά”, όπως τους ονομάζουν οι ντόπιοι, ο Στέφανος εντόπισε το πρόβλημα και απεφάσισε να το κτυπήσει στη ρίζα. Πέρσι τον Μάιο κατά τη διάρκεια του 23ου διάπλου της «Ομάδας Αιγαίου», ετελέσθη η βάπτισις του πρώτου παιδιού που γεννήθηκε μετά από 6 χρόνια στη Θύμαινα. Τα έξοδα της εγκυμοσύνης και του τοκετού, περίπου 10.000 ευρώ, ανέλαβε εξ ολοκλήρου το Hope Genesis. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ο αριθμός των τυχερών παιδιών είναι 29 μέσα σε δώδεκα μήνες.
Υπάρχει λοιπόν ελπίς.

Υ.Γ. Ενδιαφέρον, για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες επί του θέματος, έχει το άρθρο που έγραψε ειδικά για το talkofthetown.gr., ο Στέφανος Χανδακάς στις 2 Νοεμβρίου 2017. Επίσης, για όσες εγκυμονούν, άκρως κατατοπιστικό, είναι το βιβλίο του «9 μήνες» των εκδόσεων Φερενίκη.