Έρευνα: Οι Γερμανοί γίνονται πλουσιότεροι, ενώ οι χώρες του Νότου μένουν πίσω

842

Διευρύνεται το χάσμα πλούτου στην ευρωζώνη, με την ανοδική πορεία των τιμών των ακινήτων να βοηθά τους Γερμανούς να γίνονται πλουσιότεροι, ενώ οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου υστερούν, σύμφωνα με έρευνα γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου.

Ενώ το χάσμα μεταξύ βορειότερων χωρών, όπως η Ολλανδία, και νοτιότερων κρατών, όπως η Πορτογαλία, ανέκαθεν αποτελούσε στοιχείο της ευρωζωνης, η έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου Flossbach von Storch δείχνει ότι διευρύνεται ακόμα περισσότερο.

Αξιολογώντας ευρύ «καλάθι» παραγόντων, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ακίνητα, μετοχές, έργα τέχνης και το ακριβό κρασί, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πλούτος στη Γερμανία και την Αυστρία αυξήθηκε περισσότερο από 7% στα τέλη του 2015 συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα.

Αυτός ο ρυθμός αύξησης ήταν σχεδόν διπλάσιος αυτού της Ιταλίας και της Ισπανίας, με τους Έλληνες να βλέπουν την περιουσία τους να μειώνεται περισσότερο από 4%.

Οι τιμές ακινήτων, που αποτελούν τον μεγαλύτερο δείκτη πλούτου, αυξήθηκαν για παράδειγμα πάνω από 6% στην Γερμανία.

Οι διαφορές αυτές προκαλούν πολιτική ένταση στην ευρωζώνη, ενώ οι αδύναμες τιμές ακινήτων στις νοτιότερες χώρες πλήττουν τις τράπεζές τους, οι οποίες χρησιμοποιούν τις κατοικίες και τα εμπορικά ακίνητα ως εγγυήσεις για δάνεια.

«Έως το 2006, όταν έσκασε η οικονομική φούσκα, οι χώρες στο Νότο πραγματικά έδειχναν να απογειώνονται. Τώρα δείχνουν να βιώνουν μία κατάσταση παρόμοια με αυτή της Ιαπωνίας», δήλωσε ο Τόμας Μάγιερ, ιδρυτής του ινστιτούτου που διεξήγαγε την έρευνα.

Η Ιαπωνία παλεύει δεκαετίες τώρα με μια στάσιμη οικονομία και ένα ακόμα μεγαλύτερο κρατικό χρέος. Κάποιοι οικονομολόγοι φοβούνται ότι παρόμοια τύχη περιμένει και τις χώρες στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αναγνωρίσει αυτή την γενικότερη τάση, λέγοντας ότι το χάσμα μεταξύ των πιο αδύναμων και των ισχυρότερων χωρών στην ευρωζώνη διευρύνεται αντί να συρρικνώνεται, όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη όταν δημιουργήθηκε το κοινό νόμισμα.

πηγή: tovima.gr