Καλό Πάσχα απο τους θεσμούς και βλέπουμε…

1045

Καλό Πάσχα μας ευχήθηκαν οι εκπρόσωποι των θεσμών και -μετά απο ένα σύντομο τετ α τετ με τους Γιώργο Κατρούγκαλο και Ευκλείδη Τσακαλώτο – αναχώρησαν χωρίς συμφωνία απο την Αθηνα, λόγω των διακοπών του Πάσχα για τους καθολικούς.

Σε αυτό τον γύρο των συνομιλιών για την πρώτη αξιολόγηση σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στη μεταρρύθμιση του φορολογικού και σε κάποια σημεία του σχεδίου για το συνταξιοδοτικό , σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αναλυτικά η δήλωση έχει ως εξής: «Η αποστολή ήταν παραγωγική. Καταγράφηκε σημαντική πρόοδος στη φορολογική μεταρρύθμιση και σε βασικές πτυχές του συνταξιοδοτικού. Η δουλειά συνεχίζεται και θα συνεχίσει κατά τη διάρκεια της διακοπής του Πάσχα των καθολικών. Οι επικεφαλής των θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου ώστε να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και να κλείσουν τη συμφωνία το συντομότερο δυνατόν».

Στην τελευταία συνάντηση της Κυριακής επιχειρήθηκε συνολική καταγραφή των μετώπων που παραμένουν ανοικτά, παρά την μεγάλη σύγκλιση που έχει αποτυπωθεί στην φορολογία εισοδήματος, στο ασφαλιστικό, αλλά και σε μέρος των επιπλέον μέτρων 1% του ΑΕΠ που αναζητούνται για τα έτη 2017-2018.

Τα ανοικτά μέτωπα είναι πολύ περισσότερα και οι θεσμοί ζητούν να κλείσουν στο σύνολό τους.Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και τα κόκκινα δάνεια ,για τα οποία παραμένει μεγάλη η απόσταση κυβέρνησης- δανειστών, η απελευθέρωση των αγορών, οι ιδιωτικοποιήσεις και πολλές ακόμα μνημονιακές υποχρεώσεις. Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών θα αρχίσει στις 4 Απριλίου με επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα από τις 2 του επόμενου μηνός. Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση κυβέρνησης –θεσμών έως τις 11 Απριλίου, όταν είναι προγραμματισμένο το επόμενοEuro Working Group ,το οποίο θα –προετοιμάσει τη συνάντηση των υπουργών οικονομίας της 21ης Απριλίου.