«Φακέλωμα» για όσους «χαλάνε» χαρτονομίσματα των 500 ευρώ

1845

Σε πλήρη καταγραφή των στοιχείων και των συναλλαγών όσων ανταλλάσσουν – «χαλάνε» χαρτονομίσματα των 500 ευρώ θα προχωρούν οι τράπεζες σύμφωνα με εγκύκλιο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το τελευταίο μήνα η ζήτηση στις ελληνικές τράπεζες για μετατροπή των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ σε μικρότερης αξίας χαρτονομίσματα παρουσίασε κατακόρυφη αύξηση, ειδικά μετά την επιβεβαίωση της πρόθεσης της ΕΚΤ να περιορίσει αρχικά και εν συνεχεία να αποσύρει από την κυκλοφορία τα εν λόγω χαρτονομίσματα.

Πολλοί πολίτες που φυλάνε σε θυρίδες ή προσωπικές κρυψώνες τα χρήματα που εκταμίευσαν προ των capital controls, επιλέγοντας χαρτονομίσματα των 500 ευρώ για μικρότερο όγκο, έχουν αρχίσει να επισκέπτονται τις τράπεζες για να τα ανταλλάξουν με χαρτονομίσματα μικρότερης αξίας, φοβούμενοι πιθανές εξελίξεις.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής» με στόχο τον προληπτικό έλεγχο για «ξέπλυμα» χρήματος η Τράπεζα της Ελλάδος ζήτησε από τις τράπεζες να προχωρούν σε πλήρη καταγραφή των στοιχείων και των συναλλαγών όσων ανταλλάσσουν χαρτονομίσματα των 500 ευρώ.

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να καταγράφουν και να καταχωρίζουν μηχανογραφικά κάθε ανάλογη κίνηση. Ακόμη οι τράπεζες υποχρεούνται να αθροίζουν το σύνολο των πράξεων ανταλλαγής τραπεζογραμματίων των 500 ευρώ ανά πελάτη φυσικό πρόσωπο μηχανογραφικά και να τις συνεκτιμούν με άλλες συναλλαγές του με χαρτονομίσματα της ίδιας ονομαστικής αξίας, καθώς και με τις λοιπές συναλλαγές του.

Αντίστοιχα υποχρεούνται να παρακολουθούν και τις υπόλοιπες συναλλαγές πελατών τους που εκτελούνται με τραπεζογραμμάτια που προσκομίζουν, όπως η κατάθεση σε λογαριασμό των ιδίων ή τρίτων, διασταυρώνοντας τις σχετικές κινήσεις με το οικονομικό και συναλλαγματικό προφίλ του εκάστοτε πελάτη.

Σημειώνεται πως εκμεταλλευόμενες την ευκαιρία οι τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα ανταλλαγής μετρητών με άλλα μετρητά, αλλά με προμήθεια που ανέρχεται σε 0,15% επί του ποσού που ανταλλάσσεται. Η ελάχιστη προμήθεια είναι 5 ευρώ (1% της αξίας του χαρτονομίσματος) και η μέγιστη στα 200 ευρώ. Ενδεικτικά, κάποιος που θα «χαλάσει» σε τράπεζα χαρτονόμισμα των 500 ευρώ θα λάβει πίσω 495 ευρώ.

πηγή: cnngreece.gr