153 «Ναι» στο πρώτο μνημόνιο Τσίπρα – οι προσδοκίες της κυβέρνησης

936

Σε κλίμα σφοδρής σύγκρουσης με την αντιπολίτευση, σε μια περικυκλωμένη από διαδηλωτές Βουλή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατάφερε να περάσει το σκληρό ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο , μόνο με τις 153 ψήφους των βουλευτών της συγκυβέρνησης, τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου η κυβέρνηση επιχειρεί να στείλει μήνυμα στην τρόικα ότι  τηρεί τις δεσμεύσεις της περσινής συμφωνίας και ευελπιστεί στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την αξιολόγηση, ώστε να προχωρήσουν σε πιο συγκεκριμένες κινήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διασταύρωσαν τα ξίφη τους, εξαπολύοντας ο ένας στον άλλον ευθύνες για το ποιός φέρει την ευθύνη της σημερινής κρίσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε το αίτημά του για προσφυγή στις κάλπες, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για καταστροφικές επιλογές και απόκρυψη της αλήθειας. Κατηγόρησε, μάλιστα, τον κ. Τσίπρα ότι αναίρεσε την υπόσχεσή του προς τους αγρότες, πως δεν θα φορολογηθούν οι επιδοτήσεις, παραβίασε τη δέσμευσή του για μη μείωση του αφορολογήτου και των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων, καθώς και για την προστασία των «κόκκινων» δανείων, ενώ κατέστησε το χρέος μη βιώσιμο.Από την άλλη, οΑλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στερείται αξιοπιστίας και υποστήριξε ότι μετατρέπει την αξιωματική αντιπολίτευση σε κόμμα διαμαρτυρίας.

Ιδιαιτέρως σχολιάστηκε το γεγονός ότι ουδείς από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ έλαβε τον λόγο, προκειμένου να στηρίξει τις οδυνηρές ρυθμίσεις.