Νέα καταιγίδα φόρων για όλους φέρνει η κυβέρνηση με δεύτερο νομοσχέδιο

958

 

Μετά την ψήφιση του φορολογικού και ασφαλιστικού νομοσχεδίου , ύψους 3,6 με 3,8  δισεκατομμύρια ευρώ, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής στη Βουλή, η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει και δεύτερο πακέτο φορολογικών μέτρων. Μερικά από τα μέτρα που θα περιληφθούν στο  νέο νομοσχέδιο  είναι αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ, των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά, τσιγάρα, αλκοόλ, καύσιμα, καφέ, αναμόρφωση φορολογίας στα Ι.Χ., επιβολή νέων φόρων στη συνδρομητική τηλεόραση και στο Διαδίκτυο, ειδικό τέλος στις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία .
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή» , από τον Ιούνιο του 2016 η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε αυξήσεις έμμεσων φόρων με στόχο την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ:

– Αύξηση συντελεστή ΦΠΑ στο 24% από την 1η Ιουλίου με στόχο έσοδα 450 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που βρίσκονται στον συντελεστή 23% κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Ειδικότερα θα αυξηθούν: τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.ά.), αναψυκτικά – χυμοί, εστίαση (ταβέρνες, εστιατόρια) – catering, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί.

– Αναμόρφωση της φορολογίας Ι.Χ. . Σύμφωνα με το προσχέδιο, αυτή θα περιλαμβάνει αναθεώρηση των χρεώσεων στη βάση της αξίας, κατάργηση του φόρου πολυτελείας στην αγορά και την αναμόρφωση του συστήματος έκπτωσης φόρου από το ατομικό εισόδημα για τα εταιρικά αυτοκίνητα. Το μέτρο αυτό θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουνίου 2016.

– Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε βενζίνη, ντίζελ για κίνηση και θέρμανση, LPG, κηροζίνη και αέριο. Οι αναπροσαρμογές των συντελεστών θα γίνουν από τον Ιούνιο του 2016.

– Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην μπίρα και κατάργηση της έκπτωσης 50% στα αλκοολούχα ποτά που ισχύει σήμερα στα Δωδεκάνησα. Το μέτρο θα ενεργοποιηθεί τον Ιούνιο 2016.

– Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα και καπνό τον Ιούνιο του 2016. Επίσης, θα επιβληθεί φόρος και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα (1η Ιανουαρίου 2017).

– Επιβολή φόρου στον καφέ από την 1η Ιανουαρίου του 2017.

– Επιβολή φόρου διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία άνω των δύο αστέρων και ενοικιαζόμενων άνω των δύο κλειδιών από την 1η Ιανουαρίου 2017. Δεν αποκλείεται το μέτρο να εφαρμοσθεί έναν χρόνο αργότερα.

– Επιβολή φόρου 35% στα έσοδα από τυχερά παιχνίδια.

– Επιβολή φόρου 5% στο Ιντερνετ και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση από τον Ιούλιο του 2016.

– Αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ, με στόχο την κάλυψη των απωλειών από τη μείωση των αντικειμενικών τιμών.