Κρεμμυδόπιτα με καρύδια από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

1819

Υλικά

1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
1/2 φλ. ελαιόλαδο

Για την γέμιση

6 μεγάλα κρεμμύδια κόκκινα
3 ντομάτες ντομάτες ώριμες και σφιχτές
1 πατάτα
1 φλ. καρύδια χοντροκομμένα
1/2 φλ. ελαιόλαδο
προαιρετικά λίγη ρίγανη ή θυμάρι
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια ή τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Κόβουμε τις ντομάτες σε μικρά καρέ. Τρίβουμε την πατάτα στον τρίφτη.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε τα κρεμμύδια να μαραθούν και να γίνουν διάφανα αλλά να μην πάρουν χρώμα, για περίπου 10′.

Προσθέτουμε την ντομάτα και σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε να πιει η γέμιση τα υγρά της.

Αλατοπιπερώνουμε να γίνει νόστιμη. Προσθέτουμε την τριμμένη πατάτα κι ανακατεύουμε.

Τέλος προσθέτουμε το ψιλοκομμένο καρύδι, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

Στρώνουμε ακτινωτά σε μεγάλο λαδωμένο ρηχό ταψί για πίτα τα τρία χωριάτικα φύλλα, αφού τα ραντίσουμε ενδιάμεσα με ελαιόλαδο. Αδειάζουμε σε μια στρώση λεπτή την γέμιση να πάει σε όλη την επιφάνεια του φύλλου. Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου πάνω στην γέμιση.

Καλύπτουμε την πίτα με τα υπόλοιπα χωριάτικα φύλλα στρώνοντάς τα σουρωμένα και τσαλακωτά, αφού τα ραντίσουμε ενδιάμεσα με ελαιόλαδο.

Χαράζουμε την πίτα και ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό, πεταχτά, με τα δάχτυλα.

Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου στους 180ºC, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα.

Αφού βγάλουμε την πίτα, την αφήνουμε να σταθεί για 15′ και έπειτα κόβουμε σε κομμάτια.

πηγή: argiro.gr