Ανησυχία στην Αθήνα ενόψει της εφαρμογής επαναπροώθησης μεταναστών στην Τουρκία

914

Ανησυχία και αβεβαιότητα κυριαρχούν στην Αθήνα για την υλοποίηση του σχεδίου επαναπροώθησης μεταναστών,που αρχίζει σε λίγες ώρες-το πρωί της Δευτέρας-, σε εφαρμογή της συμφωνίας  ΕΕ-Τουρκίας.

Συμφωνα  με τοπικά μέσα ενημέρωσης, στους 350 ανέρχεται ο αριθμός των αστυνομικών της Frontex, οι οποίοι έχουν φθάσει στη Λέσβο, προκειμένου να συνδράμουν το έργο επαναπροώθησης των παράτυπων μεταναστών στο Δικελί της Τουρκίας. Επιπλέον, έχουν ναυλωθεί δύο πλοία, τουρκικών συμφερόντων, χωρητικότητας 250 ατόμων. Σε καθημερινή βάση, θα πραγματοποιούνται τρία δρομολόγια.

Για τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί η επαναπροώθηση 250 μεταναστών, ενώ ανάλογος αριθμός έχει προβλεφθεί για την Τρίτη και την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το σχέδιο, κάθε μετανάστης θα συνοδεύεται από έναν αστυνομικό της Frontex. Oι πρώτες μετακινήσεις αφορούν μετανάστες από το Πακιστάν, χώρες της βορείου Αφρικής, το Μπαγκλαντές, τη Σρι Λάνκα και το Κονγκό.

Ωστόσο, μέσα στο σαββατοκύριακο παρουσιάζεται ανησυχητική αύξηση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, καθώς από το πρωί της Παρασκευής έχουν αποβιβαστεί 888 άτομα στη Λέσβο, 462 στη Χίο και 31 στη Σάμο.

Ξέσπασμα βίας φοβάται η Αθήνα

Η ελληνική κυβέρνηση φοβάται ξεσπάσματα βίας, ενόψει της εφαρμογής της συμφωνίας της ΕΕ με την Αγκυρα, καθώς από τη Δευτέρα ξεκινούν οι μαζικές απελάσεις Σύρων προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, γράφει ο Guardian. Κάνοντας αναφορά στο γεγονός ότι έχουν ξεσηκωθεί οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι ενισχύεται ο φόβος στην Αθήνας για την πρακτικότητα της εφαρμογής της συμφωνίας, η οποία έχει ήδη προκαλέσει ανησυχία για τη νομιμότητά της. Παράλληλα, αναφέρει ότι τα νησιά έχουν γίνει σημεία «ανάφλεξης», κάνοντας λόγο για τα γεγονότα στη Χίο και την «απόδραση» 800 προσφύγων από το κέντρο κράτησης.

«Περιμένουμε βία. Οι απελπισμένοι άνθρωποι τείνουν να είναι βίαιοι», δηλώνει στον Observer και ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης. «Η όλη φιλοσοφία της συμφωνίας είναι να αποτρέψει τη διακίνηση ανθρώπων στην Ευρώπη από τις τουρκικές ακτές, αλλά θα είναι δύσκολο και προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε μία ήπια προσέγγιση. Είναι άνθρωποι που διέφυγαν από τον πόλεμο. Δεν είναι εγκληματίες», προσθέτει ο ίδιος.