Αιχμηρή απάντηση στην επιστολή της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, εξέδωσε η κυβέρνηση, δίνοντας συνέχεια στoν πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο πλευρών, μετά τη διαρροή των συνομιλιών Τόμσεν – Βελκουλέσκου από τα Wikileaks.
«Η στρατηγική κωλυσιεργίας στη διαπραγμάτευση προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα λίγο πριν το βρετανικό δημοψήφισμα είναι πράγματι μια μεγάλη ανοησία. Μία ανοησία που οφείλουμε, όλοι, να αποτρέψουμε», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου, προσθέτοντας:
«Η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει άμεσα χωρίς εξωπραγματικές απαιτήσεις για επιπρόσθετα μέτρα, πέρα από όσα ορίζει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου».
«Σε ό,τι αφορά δε στα ζητήματα ασφάλειας, η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα απόλυτα ασφαλής, πολύ περισσότερο, μάλιστα, από χώρες στις οποίες έχει πραγματοποιηθεί η συντριπτική πλειοψηφία των διαρροών των WikiLeaks», καταλήγει.
Βερολίνο: Δεν θα μπούμε σε διαμάχη με το ΔΝΤ για την Ελλάδα
Η πρώτη επίσημη αντίδραση από τη Γερμανία ήρθε από τον εκπρόσωπο του υπουργού οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ , ο οποίος τόνισε : «Για εμάς στο Βερολίνο δεν είναι φυσικό να γίνονται υποκλοπές». Πρόσθεσε επίσης με νόημα πως «δεν θα υπάρξει διχασμός μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ για την Ελλάδα».
Αναφορικά με την αξιολόγηση είπε ότι «περιμένουμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Απριλίου – αρχές Μαϊου», ενώ πρόσθεσε ότι δεν τίθεται στην παρούσα φάση θέμα κουρέματος του ελληνικού χρέους. Υπογράμμισε δε ότι: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα βρεθεί λύση με την Ελλάδα αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά».
Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, αρκέστηκε στο σχόλιο ότι «για εμάς αυτές οι συνομιλίες δεν υπάρχουν».
Συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ αύριο
Στον απόηχο των διαρροών, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί την Τρίτη στο Βερολίνο με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Θέμα συζήτησης αποτελεί και η συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, όπως επίσης και οι εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αλλά και το καυτό θέμα που έχει ανακύψει σχετικά με την απαίτηση του ΔΝΤ να γίνει διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο .