Η παραγραφή του ονόματος

1833

Γράφει ο Χρήστος Ζαμπούνης

Παρακολουθώ με σκεπτικισμό την υπόθεση της Novartis, η οποία ως δια μαγείας απεκαλύφθη μία ημέρα μετά το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην πλατεία Συντάγματος. Η χρονική σύμπτωσις δεν είναι τυχαία, γιατί άλλωστε να είναι; Στο μάθημα της ιστορίας των πολιτικών ιδεών, ο καθηγητής μας Ζαν Ρουβιέ, μας είχε δώσει ένα κλειδί για να εξηγούμε τη λειτουργία των καθεστώτων. «Πρέπει να απαντάτε σε δύο ερωτήματα», μας είχε πει. «Πρώτον, ποιος κατέχει την εξουσία και δεύτερον, πώς ασκείται η εξουσία».

Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, εβδομήντα χρόνια μετά τη στρατιωτική ήττα της Αριστεράς που επιθυμούσε λαοκρατία και δικτατορία του προλεταριάτου κατά το σοβιετικό πρότυπο, στο βάθρο της εξουσίας ανήλθε ένας πολιτικός σχηματισμός, ο οποίος προήλθε από τη διάσπαση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος. Κορυφαία στελέχη του, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός ή ο υπουργός Εξωτερικών, γαλουχήθηκαν με τις αρχές του Μαρξ, του Λένιν, χωρίς να λησμονούμε τον ”πατερούλη” Στάλιν. Για να επιτευχθεί η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, επεστρατεύθη η μέθοδος του ανοίγματος σε αστικά κόμματα, εν προκειμένω στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατ’ αρχάς και εν συνεχεία των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Η πρώτη περίοδος της συγκυβερνήσεως των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επικεντρώθη στην επαναστατική δράση κατά του παγκόσμιου καπιταλιστικού κόμματος, με τη γνωστή άτακτη υποχώρηση των επαναστατών και την εφάμιλλη με την ήττα του Ναπολέοντα στην Μπερεζίνα της Ρωσίας, απογοήτευση.

Η δεύτερη περίοδος είχε ένα λιγότερο ουτοπικό όραμα τη διατήρηση της εξουσίας και μέσω αυτής την επίτευξη του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της κοινωνίας, που είναι ο σκοπός κάθε κομμουνιστή που σέβεται τον εαυτό του. Ερχόμεθα λοιπόν στο δεύτερο ερώτημα: Πώς ασκείται η εξουσία; Ας πάρουμε για παράδειγμα τους χειρισμούς της εν λόγω κυβερνήσεως στην υπόθεση Novartis. Όλα ξεκίνησαν με διαρροές σε φίλια έντυπα, τα οποία από εχθές πανηγύριζαν για την αποκλειστικότητα, ωσάν να επρόκειτο για προϊόν ενδελεχούς δημοσιογραφικής ερεύνης, και όχι για δώρο των μυστικών υπηρεσιών του καθεστώτος, οι οποίες ούτε και αυτές δικαιούνται εύσημα για την αποκάλυψη του σκανδάλου, αφού τα στοιχεία προήλθαν από έρευνα του FBI.

Επί του προκειμένου τώρα. Η κυβέρνηση που ευαγγελίζεται το νέο, ενήργησε με τον παλιό καλό τρόπο, τον ίδιο που περιγράφει ο Μακιαβέλι στον «Ηγεμόνα». Ήταν δε τέτοια η πρεμούρα της να δείξει το ενδιαφέρον της για το σκάνδαλο, ώστε απέστειλε εσπευσμένως τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στον Άρειο Πάγο, για δική του υπόθεση τις πρώτες ώρες και τις ύστερες για απλή ενημέρωση. Τότε μάθαμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος, ούτε ενημέρωση σε τέτοιες υποθέσεις επιτρέπεται, ούτε πρωθυπουργική εντολή απαιτείται για να πάει η δικογραφία στη Βουλή. Τότε επίσης μάθαμε, ότι για όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, με τον γνωστό νόμο περί ευθύνης υπουργών. Απομένει να δούμε, αν θα παραγραφεί και το όνομα τής Μακεδονίας.