Διπλωματικός γρίφος για την έκδοση των 8 τούρκων στασιαστών

1073

Στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης οδηγήθηκαν το πρωί της Κυριακής οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, πλήρωμα και επιβαίνοντες του στρατιωτικού ελικοπτέρου που προσγειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο αεροδρόμιο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» της Αλεξανδρούπολης.

Οι επιβαίνοντες του Black Hawk, οι οποίοι παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο στην προσπάθειά τους να μη συλληφθούν στην Τουρκία, μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος, επικαλέσθηκαν μηχανική βλάβη για να τους επιτραπεί η προσγείωση στον ακριτικό αερολιμένα, προκειμένου στη συνέχεια να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αυτόφωρο δικαστήριο θα γίνει πιθανότατα τη Δευτέρα, ενώ το κατηγορητήριο που τους βαρύνει αφορά σε παράνομη είσοδο στην Ελλάδα και απόπειρα διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας. Στη συνέχεια, θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία απέλασής τους, η οποία εκτιμάται πως δεν θα εκτελεστεί άμεσα δεδομένου ότι ήδη έχουν αιτηθεί πολιτικού ασύλου.

Το επίσημο αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου θα υποβάλουν οι οκτώ συλληφθέντες στην Υπηρεσία Ασύλου, η οποία θα πρέπει να αποφανθεί σε διάστημα 15 ημερών για την αποδοχή ή απόρριψη του αιτήματος. Η ίδια υπηρεσία θα αποφασίσει και για το εάν θα συνεχιστεί η κράτηση των συλληφθέντων ή θα αφεθούν ελεύθεροι.

Πρόκειται για ένα περίπλοκο νομικό ζήτημα που καλείται να λύσει η Αθήνα,καθώς από τη μία, πρέπει να τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε η Ελλάδα να μη βρεθεί υπόλογη ακόμη και ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου  και από την άλλη, να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε να μη διαταραχθούν οι σχέσεις με τη γειτονική χώρα που ζητά την άμεση έκδοση των οκτώ.

H επισήμανση του Νίκου Κοτζιά προς τον Τούρκο ομόλογό του στη δεύτερη επικοινωνία που είχαν το απόγευμα του Σαββάτου ότι η Ελλάδα θα εξετάσει τα αιτήματα ασύλου με βάση όσα προβλέπονται από την ελληνική και τη διεθνή νομοθεσία, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψιν ότι οι συλληφθέντες κατηγορούνται στην Τουρκία για απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας, αν και διπλωματική, είναι σαφής ως προς την πρόθεση έκδοσης των οκτώ στην Άγκυρα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι για την Αθήνα η ασφαλέστερη πολιτική επιλογή είναι η άμεση επιστροφή των οκτώ στην Τουρκία. Την ώρα που συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούσαν ότι μπορεί να χρειαστούν ακόμη και εβδομάδες για την επιστροφή τους (είτε αυτή γίνει με απέλαση, είτε με έκδοση), αρμόδιες πηγές έλεγαν ότι οι διαδικασίες πρέπει να κινηθούν άμεσα. Και, κυρίως, με προσοχή, καθώς οι οκτώ αιτούντες άσυλο θα μπορούσαν να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εφόσον τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους  με την επιστροφή τους στην Τουρκία. Κι αυτό διότι θα μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν βάσει διάταξης της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ότι η το πλήγμα που τους επέφερε η ποινή τους, δεν είναι ευθύνη εκείνου που εκτέλεσε το τελικό στάδιο, αλλά της χώρας που τους εξέθεσε σε κίνδυνο.