Γράφει η Κατερίνα Μαθιουδάκη
Θα μπορούσες να πεις ότι είναι κάτι απολαυστικό για πρωινό, που ψήνεται στο πυρέξ και μοιάζει με πικάντικο γαλλικό τοστ ή πουτίγκα ψωμιού. Είναι γευστικό, “σου σπάει τη μύτη” με τη μυρωδιά του και φτιάχνεται με 5 μόνο υλικά: μπέηκον, αυγά, τυρί, γάλα και ψωμί! Κι αν διαθέτει λίγα παραπάνω λιπαρά από το επιτρεπόμενο όριο, τι πιο ωραίο να επιτρέψετε στον εαυτό σας μία διατροφική ατασθαλία μες στο Σαββατοκύριακο, η οποία θα συνοδέψει τον αργοπορημένο πρωινό σας καφέ μετά το ξενύχτι του Σαββάτου!
Εύκολο αλμυρό κέηκ με ψωμί
Υλικά
7 φλυτζάνια μπαγιάτικο ψωμί κομμένο σε μικρά κομμάτια
300 γρ. μπέηκον, κομμένο σε κυβάκια
1 1/4 φλ. γάλα πλήρες
2 φλυτζάνια τριμμένο τυρί cheddar
6 αυγά
1/4 κουτ. γλ. αλάτι
μαύρο πιπέρι
ψιλοκομμένος μαϊντανός (για τη γαρνιτούρα)
Εκτέλεση
1. Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε αντικολλητικό κατσαρολάκι και βάζουμε το μπέηκον να τσιγαριστεί ελαφρά, αφήνοντας 2 κουταλιές της σούπας μπέηκον εκτός. Μόλις ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, το τοποθετούμε σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει τα πολλά λάδια.
2. Χτυπάμε τα αυγά, το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μπωλ και το αφήνουμε στην άκρη.
3. Βάζουμε τα κομματάκια του ψωμιού σε μια μεγάλη σακούλα ψησίματος, προσθέτουμε το μείγμα των αυγών, 1 1/2 φλιτζάνι από το cheddar και το μπέηκον που έχουμε τσιγαρίσει ελαφρά.
4. Σφραγίζουμε πολύ καλά και ανακινούμε το περιεχόμενο της σακούλας ώστε τα υλικά να ενωθούν μεταξύ τους.
5. Το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30′ . (ή το ετοιμάζουμε από το προηγούμενο βράδυ και αφήνουμε το ψωμί να μουλιάσει μέσα στο μείγμα, για να συνεχίσουμε με το ψήσιμο το επόμενο πρωί).
6. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς Κελσίου.
7. Σε μια στρογγυλή φόρμα 21 εκ. και αφού την αλείψουμε με λίγο λάδι ή βούτυρο, χύνουμε το μείγμα του ψωμιού και σκορπίζουμε στην επιφάνεια το υπόλοιπο μπέηκον που είχαμε κρατήσει στην άκρη μαζί με το 1/2 φλυτζάνι από το cheddar. Καλύπτουμε τη φόρμα μας με αλουμινόχαρτο.
8. Ψήνουμε για 25′ και αμέσως μετά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10′ μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του και να γίνει αφράτη.
9. Το αφήνουμε 5′ να κρυώσει πριν το ξεφορμάρουμε και το κόψουμε σε κομμάτια.
10. Γαρνίρουμε με ψιλοκκομμένο μαϊντανό εάν το επιθυμούμε και το μυρωδάτο αλμυρό κέηκ μας είναι έτοιμο για φάγωμα!
Καλή Επιτυχία!