Panforte di Siena

1715

Γράφει η Μιράντα Παπαδοπούλου

Αν υπήρχε μια ταξιδιωτική στιγμή την οποία σίγουρα θα ήθελα να ξαναζήσω είναι το Πάλιο στην Σιένα. Μια πανέμορφη πόλη με μια αρχιτεκτονικά ιδιαίτερη πλατεία, που είναι περίπου σαν ένα χωνί. Και εσύ κάπου μέσα στο πλήθος να βλέπεις τα άλογα να τρέχουν γύρω σου. Δεν είναι τα δύο λεπτά αγώνα, είναι η όλη γιορτή που κρατάει μέρες. Οι 17 κοντράτες (γειτονιές) που κάθε μία στολίζεται στα παραδοσιακά της χρώματα, οι νικητές που πηγαίνουν με το άλογο και τον αναβάτη στην εκκλησία, τα τραπέζια που στήνονται με διάφορα φαγητά αλλά και γλυκά, όπως το παραδοσιακό γλυκό τους -τo panforte- που αυστηρά περιλαμβάνει 17 υλικά, όσες και οι κοντράτες. Αν δεν σκοπεύετε σύντομα να ταξιδέψτε μέχρι την Σιένα είναι μια ευκαιρία να δοκιμάστε ένα panforte, ίσως εκείνο σας ταξιδέψει.

Υλικά
250 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα
160 γρ. φουντούκια ψημένα ολόκληρα
60 γρ. φιστίκια Αιγίνης
200 γρ. ξερά σύκα ψιλοκομμένα
100 γρ. χουρμάδες ψιλοκομμένους
100 γρ. αλεύρι
3 κ.σ. κακάο
2 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
½ κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
½ κ.γ. κάρδαμο
¾ κ.γ. πιπέρι
170 γρ. ζάχαρη
250 γρ. μέλι
100 γρ. βούτυρο
Άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τα μπαχαρικά και μετά το κακάο.

Ανακατεύουμε όλους τους ξηρούς καρπούς.

Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το μέλι με το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να πάρει βράση.

9pan

Ρίχνουμε το μίγμα με το αλεύρι στους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε καλά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε και το ζεστό μέλι με το βούτυρο και ανακατεύουμε.

Στρώνουμε λαδόκολλα σε μια στρογγυλή φόρμα 26’ με αποσπώμενο πάτο.

Απλώνουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε το panforte σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά.

Αφήνουμε το panforte να κρυώσει καλά για 3-4 ώρες, το ξεφορμάρουμε και το κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Καλή Επιτυχία!