Αυξήσεις σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ ζητούν οι δανειστές! Σκληρά μέτρα σε ασφαλιστικό και φορολογικό, αλλά χωρίς παροχή δόσης!

996

 

Σε θρίλερ εξελίσσεται η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, καθώς  παρά τα σκληρά μέτρα που φαίνεται να έχουν συμφωνηθεί, βρίσκεται στον «αέρα» η καταβολή της πολυπόθητης δόσης  από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, μετά την αρνητική προοπτική συμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Απώτατο όριο για τo «ξεκλείδωμα» της επόμενης δόσης είναι ο Ιούλιος,καθώς τότε λήγουν ομόλογα που πρέπει να πληρωθούν,διαφορετικά η χώρα οδηγείται σε χρεοκοπία.

Παρά την εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών την Τετάρτη ότι θα επιτευχθεί συμφωνία εντός του Σαββατοκύριακου –έστω και με το ΔΝΤ να  συντάσσει χωριστό κείμενο- , σε ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου γίνεται λόγος για «ολοκλήρωση της επεξεργασίας του κειμένου των θεσμών μέχρι την Τρίτη»,παρατείνοντας κατά δύο ακόμη ημέρες την ολοκλήρωση αυτής της φάσης των διαβουλεύσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει το ενδεχόμενο να φουσκώσει ακόμη περισσότερο ο λογαριασμός των μέτρων διατηρώντας τον πήχη στα 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος τριετίας.΄Οπως επισημαίνει, το κόστος των μέτρων που μένει να εφαρμοστεί είναι 2,6 δισ. ευρώ και θα εφαρμοστούν σε διάστημα 30 μηνών -δηλαδή 1,1 δισ. ευρώ σε ετήσια επιβάρυνση.

Ομως, οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ θεωρούν ότι οι έμμεσοι φόροι και οι περικοπές δαπανών που προτείνει η ελληνική πλευρά δεν φέρνουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα  1,8 δισ. Γι’ αυτό και προτείνουν την αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, καθώς και του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε βιβλία, εφημερίδες κ.λπ., αλλά και πρόσθετες περικοπές στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου.

Στο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση κάνει λόγο για συμφωνία ως προς το ύψος της Εθνικής Σύνταξης . Τα 384 ευρώ θα δίδονται με 20 χρόνια εργασίας και όχι με 15 όπως έλεγε το αρχικό σχέδιο Κατρούγκαλου. Από εκεί και κάτω μειώνεται κατά 2% για κάθε χρόνο. Δηλαδή όποιος έχει 15 έτη θα λάβει εθνική σύνταξη 345,6 ευρώ,  με 16 έτη το ποσό θα είναι 353 ευρώ,  με 17 χρόνια στα 361 ευρώ, με 18 χρόνια στα  368 ευρώ ενώ ένας ασφαλισμένος με 19 έτη ασφάλισης θα λαμβάνει Εθνική Σύνταξη 376 ευρώ.

Δεν υπάρχει συμφωνία όμως ούτε ως προς το ύψος των συντελεστών αναπλήρωσης , ούτε για το πόσο θα περικοπούν οι σημερινές συντάξεις και κυρίως, οι επικουρικές. Μετά την οριστική άρνηση των θεσμών να δεχθούν αύξηση ,έστω και μικρή, των ασφαλιστικών εισφορών που πρότεινε η ελληνική πλευρά,είναι σχεδόν βέβαιο ότι το δημοσιονομικό κενό των 700-800 εκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να καλυφθεί από τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων,που αφορά 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχους. Αβέβαιο θεωρείται το εάν και πότε θα εκταμιευθούν τα χρήματα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό στήριξης.Υποτίθεται ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η Ελλάδα θα εισέπραττε το ποσό των 5,7 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έθεσε ως προϋπόθεση να συμφωνηθεί ότι το ΔΝΤ θα βάλει δικά του κεφάλαια ώστε να περιοριστεί ισόποσα η συμμετοχή των ευρωπαϊκών θεσμών στη δανειακή σύμβαση της Ελλάδας το ύψος της οποίας ανέρχεται στα 84 δις. ευρώ.

Η μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ Αθήνας και δανειστών εντοπίζεται στο θέμα των “κόκκινων” δανείων. Παράλληλα οι θεσμοί επιμένουν σε μεγαλύτερη μείωση του αφορολόγητου ορίου και θεωρούν ότι τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού έως το 2018 δεν αποδίδουν 1% του ΑΕΠ, αλλά λιγότερο.

Πάντως ,την προσεχή Πέμπτη-που θα έχει ολοκληρωθεί και η σύνταξη των δύο χωριστών κειμένων το ένα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το άλλο με το Ταμείο- όλοι οι εμπλεκόμενοι θα βρίσκονται στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο , όπου θα γίνει η εκκίνηση της συζήτησης για το χρέος σε μια προσπάθεια να βρεθεί τρόπος για να ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα και το ΔΝΤ. Καθοριστική θεωρείται η συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Απριλίου, που θα κρίνει αν μπορεί να κλείσει συμφωνία ή όχι.

Την Παρασκευή στις Βρυξέλλες βρέθηκαν οι επικεφαλής των θεσμών αλλά και ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μ. Κερέ που μαζί με τέσσερα μέλη του EWG , αλλά και τον επικεφαλής του, κ. Τ. Βίζερ, συναντήθηκαν για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Σύμφωνα με την Κομισιόν η εκ του σύνεγγυς συνάντηση είχε συμφωνηθεί πριν από τη διαρροή των τηλεφωνικών συνομιλιών Τόμσεν-Βελκουλέσκου και δεν σχετίζεται με το φόβο μήπως οι συνδιαλέξεις τους παρακολουθούνται.