Παράξενες ΜΚΟ πίσω από τα άγρια επεισόδια στην Ειδομένη «βλέπει» η κυβέρνηση. – Τρία παιδιά τραυματίστηκαν στο κεφάλι

1051

 

Συγκλονίζουν τα στοιχεία της οργάνωσης «Γιατροί χωρίς Σύνορα» για τη βιαιότητα που επέδειξαν οι αρχές της ΠΓΔΜ στα άγρια επεισόδια που σημειώθηκαν την Κυριακή στην Ειδομένη.

Τρία παιδιά κάτω των 10 ετών, σύμφωνα με την καταγγελία της οργάνωσης, χρειάστηκαν τις πρώτες βοήθειες,καθώς έφεραν τραύματα στο κεφάλι από σφαίρες καουτσούκ που χρησιμοποίησαν οι σκοπιανές αρχές,κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Συνολικά , οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 30 από τις σφαίρες καουτσούκ, ενώ τουλάχιστον 200 πρόσφυγες και μετανάστες παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα, λόγω της χρήσης χημικών.Επτά άτομα μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στο νοσοκομείο του Κιλκίς.

Το χρονικό των επεισοδίων

Το πρωί της Κυριακής εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες συγκεντρώθηκαν στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-Σκοπίων, καθώς τους είχε μοιραστεί φυλλάδιο με το οποίο τους καλούσαν να περάσουν τα σύνορα. Η ένταση δημιουργήθηκε όταν αντιπροσωπεία των μεταναστών κινήθηκε προς το φράκτη και επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τις αρχές της ΠΓΔΜ για να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα για  να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Μόλις εισέπραξαν αρνητική απάντηση, περίπου 500 πρόσφυγες και μετανάστες προσπάθησαν να ρίξουν τον φράκτη και να εισέλθουν στο έδαφος της γειτονικής χώρας. Σε κάποιο σημείο μάλιστα, κατάφεραν να σπάσουν τη διπλή περίφραξη.

Αμέσως, οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας της ΠΓΔΜ πέρασαν μπροστά από τον φράκτη και επιχείρησαν εναντίον των μεταναστών πετώντας τους χημικά, χειροβομβδίδες κρότου-λάμψης,δακρυγόνα ,αλλά και πλαστικές σφαίρες. Το απόγευμα της Κυριακής η βροχή που άρχισε να πέφτει λειτούργησε πυροσβεστικά με αποτέλεσμα να εκτονωθεί η κατάσταση και ν΄απομακρυνθούν από το σημείο οι πρόσφυγες. Ωστόσο η ατμόσφαιρα ήταν για πολλές ώρες αποπνικτική από τη «βροχή» δακρυγόνων που χρησιμοποίησαν οι αρχές των Σκοπίων.

Αλληλέγγυους και μέλη παράξενων ΜΚΟ «δείχνει» η ΕΛ.ΑΣ.

Κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι η έκρηξη βίας στην Ειδομένη έχει υπευθύνους αλληλέγγυους και μέλη παράξενων ΜΚΟ, που δεν μπορούν να εντοπίσουν. Πρόκειται, όπως υποστηρίζουν, για αλλοδαπούς υπήκοους, γερμανούς, ιταλούς, και ισπανούς που με φυλλάδια, γραμμένα στην αραβική γλώσσα επιχείρησαν και πάλι να πείσουν τους μετανάστες να προχωρήσουν μαζικά προς τα σύνορα.Τα άτομα αυτά,σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, είναι κάτοχοι ευρωπαϊκών διαβατηρίων, διαμένουν κυρίως στη Γευγελή και πηγαινοέρχονται στην Ειδομένη.

Και διπλωματικές «βολές»

Μετά τα ελληνικά διαβήματα για τα επεισόδια, τα Σκόπια απάντησαν με αιχμές εναντίον των αστυνομικών αρχών της Ελλάδας. Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ ισχυρίζεται ότι οι ελληνικές αρχές δεν επενέβησαν για την αποτροπή των επεισοδίων στη συνοριακή γραμμή, που είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 14 αστυνομικοί και εννέα στρατιώτες της ΠΓΔΜ.

Η ελληνική πλευρά, μέσω του επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην ΠΓΔΜ,πρέσβη Θεοχάρη Λαλάκου,προέβη σε δύο αυστηρά διαβήματα. Ο κ. Λαλάκος κατέστησε σαφές ότι η χρήση βίας έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις προβλέψεις του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου. Κάλεσε δε, τις αρχές της γειτονικής χώρας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και  να επιδείξουν υπευθυνότητα, αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα.