Αίσιο τέλος στην αεροπειρατεία στην Κύπρο- Παραδόθηκε ο δράστης

1743

 

Αίσιο τέλος είχε τελικά η αεροπειρατεία αεροσκάφους της εταιρείας EgyptAir από τον Σεϊφεντίν Μουσταφά, 59 ετών, αραβικής καταγωγής.

Ο αεροπειρατής παραδόθηκε στις Αρχές στις 2:40 μ.μ. βγαίνοντας από το αεροπλάνο με τα χέρια ψηλά. Λίγα λεπτά νωρίτερα οι επτά άνθρωποι που παρέμεναν στο εσωτερικό του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο της Λάρνακας κατάφεραν να βγουν από τη σκάλα χωρισμένοι σε δύο ομάδες και με μισή ώρα διαφορά μεταξύ τους, ενώ τηλεοπτική κάμερα κατέγραψε τη στιγμή που ένας άνδρας εγκαταλείπει το αεροσκάφος από παράθυρο του πιλοτηρίου.

Ο Σεΐφεντίν Μουσταφά, υποχρέωσε το αεροσκάφος τύπου Airbus Α320 των αιγυπτιακών αερογραμμών που εκτελούσε το δρομολόγιο Αλεξάνδρεια – Κάιρο, να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, το πρωΐ της Τρίτης.

Aίτημα του αεροπειρατή ήταν να απελευθερωθούν γυναίκες , οι οποίες κρατούνται σε φυλακές της Αιγύπτου. Μάλιστα την επιστολή με τα αιτήματά του ζήτησε να παραδοθούν στην πρώην σύζυγό του η οποία διαμένει στην Κύπρο και έχει μαζί του τρία παιδιά.

Νωρίτερα πάντως ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός, Σαρίφ Ισμαήλ, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή πως ο αεροπειρατής ήταν Αιγύπτιος και είχε απαιτήσει να μιλήσει σε αξιωματούχο της Ε.Ε.

Σύμφωνα μάλιστα με τις κυπριακές αρχές, «δεν επρόκειτο για τρομοκράτη αλλά για πρόσωπο ασταθούς ψυχολογικής κατάστασης». Το αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση MS181, από την Αλεξάνδρεια στο Κάϊρο, με 56 επιβάτες και επτά μέλη πληρώματος.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης διαπιστώθηκε ότι τα «πυρομαχικά» του αεροπειρατή ήταν καλύμματα φορητών τηλεφώνων. Είχαμε μια τέτοια υποψία είπε ο κ. Κασουλίδης, αλλά έπρεπε να λάβουμε όλα τα μέτρα. Eπισήμανε ακόμη, ότι είχαν φτάσει από την Αίγυπτο στο αεροδρόμιο της Πάφου Αιγύπτιοι κομάντος και διαπραγματευτής, γνώστης της αραβικής γλώσσας. οι οποίοι τελικά δεν χρειάστηκε να επέμβουν. Ο υπουργός ανέφερε ότι ο αεροπειρατής παραδόθηκε, αφού η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε το αίτημά του για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.