Πετροπόλεμος και επεισόδια εξαγριωμένων προσφύγων με τα ΜΑΤ στην Ειδομένη

959

 

Νέα επεισόδια ξέσπασαν στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδος- Σκοπίων στα σύνορα της σιδηροδρομικής γραμμής, όπου παραμένουν περισσότεροι από 11.000 χιλιάδες προσφυγες και μετανάστες, οι  οποίοι ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.
Η ένταση ξεκίνησε όταν δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονται στην περιοχή επιχείρησαν να ανοίξουν τη σιδηροδρομική που έχουν κλείσει πρόσφυγες και να ξηλώσουν τα αντίσκηνα .΄Ολα ξεκίνησαν όταν μια ακτιβίστρια  έπεσε στο έδαφος, οι αστυνομικοί την προσήγαγαν και οι πρόσφυγες εξαγριώθηκαν. Τότε τα πνεύματα οξύνθηκαν και οι πρόσφυγες άρχισαν να πετούν πέτρες κατά των ΜΑΤ, ενώ έσπασαν το παρμπρίζ του αυτοκινήτου της αστυνομίας όπου βρισκόταν η ακτιβίστρια για να την βγάλουν έξω από αυτό.

Παράλληλα οι πρόσφυγες άρχισαν να τοποθετούν κάδους για να στήσουν οδοφράγματα φωνάζοντας συνθήματα για να εισακουστούν τα αιτήματά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα επεισόδια με τους μετανάστες τραυματίστηκαν και δύο αστυνομικοί.

Την ίδια ώρα ένας απέραντος καταυλισμός με σκηνές έχει στηθεί στο λιμάνι του Πειραιά. Σήμερα στο λιμάνι βρίσκονται 5.750 άνθρωποι, ενώ το μεσημέρι κατέφτασαν με πλοίο ακόμα 125. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία υπάρχει σημαντική μείωση των προσφυγικών ροών στα Ελληνικά νησιά από την Τουρκία, καθώς τα τελευταία 24ωρα έφτασαν μόλις 192 άνθρωποι. Στο μεταξύ στους 50.146 ανέρχεται το σύνολο των προσφύγων σήμερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του συντονιστικού οργάνου διαχείρισης προσφυγικής κρίσης. Ο μεγαλύτερος όγκος των προσφύγων στη βόρεια Ελλάδα (28.528) και ακολουθεί η Αττική με 14.430 άτομα.