Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί το σκάνδαλο «Panama Papers»

912

Λογαριασμούς off shore 140 πολιτικών ηγετών, διασημοτήτων και αξιωματούχων από όλο τον Κόσμο, μεταξύ των οποίων στενών συνεργατών του Βλαντιμίρ Πούτιν, αποκαλύπτουν τα εκατομμύρια έγγραφα μιας νομικής εταιρείας του Παναμά, τα οποία διέρρευσαν στον Τύπο την Κυριακή. Τα έγγραφα έφτασαν πρώτα στην κατοχή της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung – η οποία δεν αποκάλυψε την πηγή τους – και στη συνέχεια τα μοιράστηκε με άλλους δημοσιογραφικούς οργανισμούς, όπως η βρετανική εφημερίδα Guardian και το διεθνές Consortium Ερευνητικής Δημοσιογραφίας.

Πρόκειται για 11,5 εκατομμύρια έγγραφα της εταιρείας Mossack Fonseca, η οποία βοήθησε μερικούς από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου – μεταξύ των οποίων πολιτικοί, αθλητές και μεγαλοεπιχειρηματίες – να ανοίξουν off shore τραπεζικούς λογαριασμούς.

Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο που δημοσίευσε την Κυριακή, το διεθνές Consortium Ερευνητικής Δημοσιογραφίας υποστηρίζει ότι τα έγγραφα αποκαλύπτουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς 140 προσώπων, ανάμεσα στα οποία είναι πρώην και νυν πολιτικοί ηγέτες του κόσμου, όπως επίσης άτομα που διατηρούν στενές σχέσεις με τον Ρώσο Πρόεδρο Β. Πούτιν. Το Consortium δηλώνει ότι 100 δημοσιογραφικοί οργανισμοί, σε 25 διαφορετικές γλώσσες, ερευνούν τα έγγραφα της Παναμέζικης εταιρείας και των πελατών της, μεταξύ των οποίων είναι 12 νυν και πρώην παγκόσμιοι ηγέτες  (του Ισλανδού πρωθυπουργού Σιγκμούντουρ Νταβίντ Γκουνλαουγκσον, του προέδρου του Πακιστάν, αλλά και του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Πορόσενκο και του Αργεντίνου ομολόγου του Μαουρίσιο Μάκρι), άλλοι 128 σημαίνοντες πολιτικοί, ή συγγενικά τους πρόσωπα (όπως ο πατέρας του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ή της οικογένειας του Κινέζου προέδρου Ζι Τζινπίνγκ, Άραβες εμίρηδες κλπ), πάνω από 1.,600 μεγάλες εταιρείες και «παραμάγαζα» που έστησαν προκειμένου να αποφύγουν φορολογικούς ελέγχους, όπως η UBS, η HSBC, η Commerzbank, HSH Nordbank.

Ακόμη κι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου UEFA αρχίζει άλλη μία φορά να κλυδωνίζεται, ένεκα των αποκαλύψεων ότι ο νυν πρόεδρός της Μισέλ Πλατινί και ο τέως υπ. αριθ. 2 στην ιεραρχία της FIFA Ζερόμ Βαλκ εμπλέκονται σε παράνομες φορολογικές απάτες μέσω της εταιρείας, δραστηριότητες από τις οποίες δεν απείχαν και μεγάλα ονόματα του αθλήματος, όπως ο Λιονέλ Μέσι.

Σε πολλές περιπτώσεις η κατοχή λογαριασμών off shore δεν είναι παράνομη. Πολλές φορές, όμως, τέτοιου είδους λογαριασμοί χρησιμοποιούνται από πλούσιους αλλά και εγκληματίες για να κρύψουν χρήματα και να αποφύγουν την φορολόγησή τους.

Οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί που ερευνούν τα έγγραφα της Mossack Fonseca αναμένεται να δημοσιεύσουν τα σχετικά ρεπορτάζ τις επόμενες μέρες. Η εταιρεία, η οποία έχει γραφεία σε περισσότερες από δέκα χώρες, ερευνάται σε μερικές από αυτές για σχέσεις με ξέπλυμα χρημάτων.

Με δήλωσή της στον Guardian, η εταιρεία δηλώνει ότι δεν θα απαντήσει σε καμία ερώτηση και υποστήριξε ότι πολλά από τα άτομα και της εταιρείες που αναφέρονται στα έγγραφα, δεν ήταν ποτέ πελάτες της.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τα έγγραφα που αναφέρονται στην Ρωσία ταυτοποιούν αξιωματούχους που διατηρούν στενές σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ανάμεσά τους δύο από τους παλαιότερους φίλους του, ο τσελίστας Σεργκέι Ρολντούγκιν και ο Γιούρι Κοβάλτσουκ, βασικός μέτοχος της Bank Rossiya, η οποία έχει υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ κατηγορούμενη ως “ταμίας” των αξιωματούχων του Κρεμλίνου. Οι φίλοι και συνεργάτες του Πούτιν διοχέτευσαν 2 δισεκατομμύρια δολλάρια μέσω ενός περίπλοκου δικτύου εταιρειών off shore. Το όνομα του κ. Πούτιν δεν υπάρχει σε κανένα από τα έγγραφα των συναλλαγών αλλά η Bank Rossiya και ο Ρολντούγκιν υπάρχουν.

Η θέση της Ρωσίας

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «ο βασικός στόχος» των Panama Papers,δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, καταγγέλλοντας μία δημοσιογραφική έρευνα «που βρίθει εφευρημάτων» και «πλαστών στοιχείων» που στόχο έχουν «να αποσταθεροποιήσουν» τη χώρα.

«Ο Πούτιν, η Ρωσία, η χώρα μας, η σταθερότητά μας, οι προσεχείς εκλογές είναι ο κύριος στόχος. Ο στόχος είναι η αποσταθεροποίηση της χώρας. Δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο ή καινούργιο ως προς τον πρόεδρο της Ρωσίας στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε. Υπάρχουν πολλοί στους κόλπους της για τους οποίους η δημοσιογραφία δεν είναι η κύρια δραστηριότητα. Πολλοί είναι πρώην υπάλληλοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, της CIA και άλλων μυστικών υπηρεσιών» τόνισε.

Η απάντηση της RCB BANK

Τη διαβεβαίωση ότι ουδέποτε έχει χορηγήσει επισφαλή δάνεια έδωσε η κυπριακή τράπεζα RCB, στον απόηχο των αποκαλύψεων των Panama Papers.

«Η RCB Bank, ως αρχή, δεν παρείχε και δεν παρέχει επισφαλή δάνεια» διευκρίνισε και διαβεβαίωσε ότι πάντα ενεργεί με διαφανή τρόπο, διαθέτοντας κάθε πληροφορία στις αρμόδιες κυπριακές και ευρωπαϊκές αρχές.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι σέβεται κατά γράμμα τη νομοθεσία, διαψεύδοντας τα έγγραφα που διέρρευσαν και τον φέρουν να εμπλέκεται σε μια υπόθεση φοροδιαφυγής.
«Νομίζω ότι είναι πιθανόν να είμαι ο πρώτος ανώτατος αξιωματούχος της Ουκρανίας που αντιμετωπίζει με τη μέγιστη σοβαρότητα τη δήλωση των περιουσιακών στοιχείων του, την πληρωμή των φόρων του και τα προβλήματα σύγκρουσης συμφερόντων, σεβόμενος πλήρως το ουκρανικό και το διεθνές δίκαιο», ανέφερε στη σελίδα του στο Facebook.

Στηρίζει τον Κανιέτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπερασπίστηκε τον Επίτροπο για το Κλίμα Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, η σύζυγος του οποίου, Μικαέλα Ντομέκ, εμφανίζεται στα «έγγραφα του Παναμά», ως υπεύθυνη επί σειρά ετών της εταιρίας Rinconada Investments, που ιδρύθηκε σε αυτό τον φορολογικό παράδεισο της Κεντρικής Αμερικής.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε:

«Όπως κάθε Επίτροπος από τους 28 της ομάδας Γιούνκερ ο Κανιέτε χρειάστηκε να συμπληρώσει μια «δήλωση συμφερόντων» που αναφέρει κυρίως την επαγγελματική δραστηριότητα ή την οικονομική συμμετοχή του ιδίου ή της συζύγου του που μπορεί να δημιουργούν σύγκρουση συμφερόντων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε ο Επίτροπος Κανιέτε, η δήλωσή του φαίνεται να συνάδει με τον κώδικα συμπεριφοράς που ορίζεται για τους επιτρόπους. Όσον αφορά την εταιρία η οποία αναφέρεται στα ΜΜΕ, σύμφωνα με όσα μας έχει πει ο κ. Κανιέτε, δεν δραστηριοποιείτο πολλά χρόνια προτού αναλάβει τα καθήκοντά του, τον Νοέμβριο του 2014».

Ερευνα προανήγγειλε ο Ολάντ

Στον απόηχο των δημοσιευμάτων,  ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ότι οι αποκαλύψεις είναι μια καλή είδηση που θα βοηθήσει να ενισχυθούν τα φορολογικά έσοδα.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα διενεργηθούν έρευνες βάσει των πληροφοριών που έρχονται στο φως, θα ανοιχθούν υποθέσεις και θα γίνουν δίκες», δήλωσε ο Ολάντ, ο οποίος ευχαρίστησε γι’ αυτό τους καταμηνυτές ατασθαλιών οι οποίοι προέβησαν σ’ αυτές τις αποκαλύψεις.

«Σε εφαρμογή των φορολογικών συμβάσεων με τους εταίρους της, η Γαλλία θα επιδιώξει της διαβιβαστούν τα στοιχεία των Panama Papers», ανέφερε σε ανακοίνωση ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Παραίτηση του Ισλανδού πρωθυπουργού ζητά η προκάτοχός του

Την ίδια ώρα,  η πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας Γιοχάνα Σιγκούρνταντοτιρ κάλεσε τον διάδοχό της να παραιτηθεί.

«Ο πρωθυπουργός Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον οφείλει να παραιτηθεί αμέσως…οι άνθρωποι δεν πρέπει να έχουν έναν πρωθυπουργό για τον οποίο ντρέπονται…Ο πρωθυπουργός έδειξε τις διαθέσεις του απέναντι στο ισλανδικό νόμισμα και στην ισλανδική οικονομία τοποθετώντας τα χρήματά του σε φορολογικό παράδεισο. Ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να καταλαβαίνει τι σημαίνει ηθική», έγραψε στο Facebook η τέως πρωθυπουργός, η οποία ετέθη επικεφαλής της κυβέρνησης της Ισλανδίας το 2009 κατά την κορύφωση της οικονομικής κρίσης και χαίρει εκτίμησης για την ακεραιότητά της.

Ο ίδιος πάντως απέκλεισε το ενδεχόμενο να υποβάλει την παραίτησή του τονίζοντας πως δεν εξέτασε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί και δεν θα παραιτηθεί.

Στην Ουκρανία, ο επικεφαλής του Ριζοσπαστικού Κόμματος δήλωσε πως το κοινοβούλιο θα πρέπει να ξεκινήσει έρευνα για την παραπομπή του προέδρου Ποροσένκο, κάνοντας λόγο για «ύψιστο κυνισμό», ενώ στην Αυστρία, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή για τις χρηματοπιστωτικές αγορές FMA διενεργεί έρευνα για το κατά πόσο οι τράπεζες Raiffeisen Bank International και Hypo Landesbank Vorarlberg ακολούθησαν τους κανόνες κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Η Γερμανία ελπίζει ότι οι αποκαλύψεις που περιέχονται στα αποκαλούμενα «Έγγραφα του Παναμά» (Panama Papers) θα δώσουν μια ώθηση στον αγώνα κατά του ξεπλύματος χρημάτων και της φορολογικής απάτης και ότι τα κράτη που ευνοούν τέτοιες πρακτικές, θα αναγνωρίσουν ότι αυτές «δεν έχουν μέλλον».

«Ελπίζουμε ότι η σημερινή συζήτηση θα συμβάλει στο να αυξηθεί η πίεση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ο Μάρτιν Γέγκερ, εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Μπορούμε απολύτως να επωφεληθούμε απ’ αυτή τη δυναμική και να εκφράσουμε την ελπίδα ότι θα τεθούν ισχυροί περιορισμοί (σε ορισμένες πρακτικές)”, έστω κι αν αυτές δεν θα εξαφανιστούν “μ’ ένα χτύπημα των δακτύλων», συνέχισε ο Γέγκερ.

Στην Ολλανδία οι αρχές θα διερευνήσουν τις κατηγορίες που σχετίζονται με την Ολλανδία μετά τα εκατομμύρια εγγράφων που διέρρευσαν για τους πελάτες της δικηγορικής εταιρίας Mossack Fonseca, με έδρα της τον Παναμά.
Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε σε σημερινή του ανακοίνωση ότι οι φορολογικές αρχές θα διεξαγάγουν έρευνα για το «κατά πόσο υπάρχουν στοιχεία που σχετίζονται με επιβολή φόρων», πρόσθεσε.

Να υπάρξουν αυστηρές έρευνες και να δοθούν σαφείς πολιτικές απαντήσεις, με σχετική νομοθεσία και ποινικές διώξεις που θα στοχεύουν στην αποτροπή τέτοιων πρακτικών, ζήτησε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν.

Παράλληλα, έρευνες για την τράπεζα DNB προανήγγειλε η Νορβηγία, και για την Nordea η Σουηδία.

πηγή: kathimerini.gr

http://www.kathimerini.gr/855471/article/epikairothta/kosmos/alysidwtes-antidraseis-prokalei-to-skandalo-panama-papers