Αυστηρό μήνυμα Βρυξελλών προς Αθήνα: Εφαρμόστε τώρα το μνημόνιο

1026

Αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα ότι μετά τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το Brexit θα πρέπει να υλοποιηθεί χωρίς καθυστερήσεις το τρίτο μνημόνιο έστειλε Ευρωπαίος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες.

«Τώρα ακόμη περισσότερο σε σύγκριση με πριν θα πρέπει η Ελλάδα να υλοποιήσει εγκαίρως το πρόγραμμα» ήταν η ενδεικτική αναφορά αξιωματούχου στη βελγική πρωτεύουσα. Όπως είπε «οι προαπαιτούμενες δράσεις που πρέπει να γίνουν έως τον Σεπτέμβριο δεν προϋποθέτουν καινούργια νομοθετικά μέτρα. Δεν υπάρχει λόγος να μην γίνουν τον Ιούλιο, το αργότερο έως τις αρχές Αυγούστου. Δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία».

Ο ίδιος αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν διευκολύνσεις προς την Ελλάδα λόγω ενδεχόμενης ύφεσης από το Brexit: «Θα είμαστε αυστηροί. Θα επιμείνουμε στην εφαρμογή. Γιατί να είμαστε μαλακοί;». Όπως αποσαφήνισε, η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο έως τα μέσα Οκτωβρίου λόγω των κίνδυνων που προκαλεί το Brexit, αν και εκτίμησε ότι οι κίνδυνοι για την χώρα μας σε σχέση με άλλες χώρες της περιφέρειας είναι μικρότεροι, καθώς βρίσκεται σε πρόγραμμα, ωστόσο «θα υπάρχει λιγότερη υπομονή από τους θεσμούς.»

Ο υψηλόβαθμος κοινοτικός αξιωματούχος απέρριψε οποιαδήποτε συζήτηση για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, επισημαίνοντας ότι «το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι το ύψος των μισθών, αλλά το μη μισθολογικό κόστος που πλήττει την οικονομία.» . Διευκρίνισε ότι τα κυριότερα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης θα είναι η βελτίωση του το επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η επιτάχυνση των αποφάσεων των δικαστηρίων καθώς και το άνοιγμα των επαγγελμάτων.