Για πρώτη φορά οι «27» της Ευρώπης απέναντι στη Μ. Βρετανία – Κρίσιμη σύνοδος μετά το διαζύγιο

959

Καθοριστική για την επόμενη μέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρίνεται η συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών την Τρίτη και την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, όπου οι «27» πλέον ηγέτες  φαίνονται αποφασισμένοι να εμφανιστούν με ενιαία γραμμή απέναντι στη Μεγάλη Βρετανία και το  Βrexit.

Όπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές, το ζητούμενο για τη Σύνοδο Κορυφής θα ήταν να υπάρξει συμφωνία πάνω σε έναν οδικό χάρτη σε σχέση με τη διαδικασία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεν επιθυμεί αυτή την ώρα να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της συνθήκης, απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων και θεωρείται πολύ δύσκολο να συμφωνήσει τώρα σε ένα χρονοδιάγραμμα.

Συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ και με τον Ματέο Ρέντσι είχε το βράδυ της Δευτέρας στο Βερολίνο η Ανγκελα Μέρκελ και στις συζητήσεις το θέμα που κυριάρχησε ήταν τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος και οι επόμενες κινήσεις που θα πρέπει να κάνει η ΕΕ. 

Οι τρεις ηγέτες αποφάσισαν να μην υπάρξει καμία επίσημη ή ανεπίσημη συζήτηση μέχρι η Βρετανία να ενεργοποιήσει άρθρο 50 για έξοδο από την ΕΕ, ωστόσο συμφώνησαν πως θα πρέπει να επισπευσθεί η έναρξη της συζήτησης με τη Μεγάλη Βρετανία για την αποχώρησή της από την ΕΕ και τη συντόμευση των διαπραγματεύσεων.

Η Αγκελα Μέρκελ επέδειξε κατανόηση στην ανάγκη της Βρετανίας «να έχει στη διάθεσή της κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα», προτού ενεργοποιήσει τη διαδικασία της αποχώρησης.

Στη Βρετανία το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας επισπεύδει την επιλογή διαδόχου του Κάμερον, με πιθανότατη ημερομηνία τη 2α Σεπτεμβρίου, ενώ η αρχική πρόβλεψη τοποθετούσε τη σχετική διαδικασία στον Οκτώβριο.

Στη διάρκεια χθεσινής συνεδρίασης της Βουλής των Κοινοτήτων, ο κ. Κάμερον δήλωσε ότι η έξοδος από την Ε.Ε. δεν πρέπει να οδηγήσει σε απομόνωση της χώρας του από την Ευρώπη και τον κόσμο και κάλεσε τον Μπόρις Τζόνσον να εργασθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Την ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών για τις επαπειλούμενες επιπτώσεις του Brexit στις ευρωατλαντικές σχέσεις υποδηλώνουν οι διαδοχικές επισκέψεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι σε Βρυξέλλες και Λονδίνο. Επειτα από συνάντησή του με την υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, ο κ. Κέρι δήλωσε ότι είναι σημαντικό «κανένας να μη χάσει την ψυχραιμία του» στις επικείμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Βρετανίας και των «27» για τους όρους του Brexit, υποδηλώνοντας την αντίθεση των ΗΠΑ σε ενδεχόμενες τιμωρητικές αντιδράσεις έναντι των Βρετανών, κάτι που θα προκαλούσε ρωγμές στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ.