«Αυτόματος κόφτης» σε μισθούς και συντάξεις!

827
Στήριξη στην κυβέρνηση για τα οδυνηρά μέτρα που προωθεί έδωσε το Eurogroup της 9ης Μαϊου και η Αθήνα υποσχέθηκε «κόφτη δαπανών» που περιλαμβάνει μισθούς και συντάξεις . Ως αντάλλαγμα , η ευρωπαίοι εταίροι δεσμεύονται πως θέλουν να κλείσει η συμφωνία ως τις 24 Μαΐου και ότι δεν θα μείνει χωρίς δόση η Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι.
Ειδικότερα, το Eurogroup αποφάσισε ελάφρυνση του χρέους σε τρεις δόσεις, αφού ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή τα προαπαιτούμενα μέτρα που υπολείπονται, δηλαδή έμμεσοι φόροι, «κόκκινα δάνεια» και Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, αλλά και τον μηχανισμό για τα έκτακτα μέτρα. Βασική προϋπόθεση είναι οτι η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3% του ΑΕΠ έως το 2030.
Τα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής πρότασης είναι ότι δεν εξαιρεί από τις αυτόματες περικοπές τις βασικές κρατικές δαπάνες, δηλαδή μισθούς και συντάξεις, αλλά μόνο λίγες κατηγορίες κοινωνικών δαπανών. Οσον αφορά το χρέος, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι «σήμερα ανοίγουμε τον διάλογο και εξερευνούμε τις επιλογές που έχουμε», προσθέτοντας όμως ότι χωρίς ελάφρυνση η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της. «Πιστεύω ότι θα υπάρξει πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους και αυτό θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε», είπε.

Οι επιλογές για την καλύτερη διαχείριση του χρέους που εξετάζονται  χωρίζονται σε τρεις χρονικές δόσεις ,και περιλαμβάνουν  επιμήκυνση των αποπληρωμών, πάγωμα των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, εξαγορά δανείων με πιο ευνοϊκό επιτόκιο και πρόβλεψη μέτρων που θα αποτρέπουν τις μαζικές πληρωμές χρέους μεταξύ άλλων. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν περιλαμβάνεται «κούρεμα» του χρέους.