Βρετανία: «Ναι» στη δυνατότητα να φορούν φούστες οι μαθητές και παντελόνια οι μαθήτριες

2579

Νέα ρηξικέλευθη πολιτική ξεκίνησε η βρετανική κυβέρνηση στα σχολεία της χώρας για το ντύσιμο των μαθητών και των μαθητριών. Σύμφωνα με την νέα οδηγία γίνεται «άνοιγμα» στην πολιτική «dress code», έτσι, ώστε, τα αγόρια να έχουν το δικαίωμα να φορούν φούστες και τα κορίτσια παντελόνια, αν ακόμα «έχουν ερωτήματα σχετικά με το φύλο τους».

Ογδόντα σχολεία στην Βρετανία, μεταξύ των οποίων και 40 σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, είτε έχουν αποσύρει τους παλιούς ενδυματολογικούς κανόνες που αφορούν τους μαθητές και τις μαθήτριες, είτε έχουν ήδη θεσπίσει νέους για να συμπεριλάβουν σε αυτούς και εκείνα τα παιδιά που δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε ποιο φύλο ανήκουν.

Eπιφυλάξεις διατηρούν όμως, μέλη της κοινότητας LGBT, που περιλαμβάνει τους ομοφυλόφιλους, τις λεσβίες και τα αμφισεξουαλικά άτομα, καθώς φοβούνται ότι ίσως αυτή να δημιουργήσει προβλήματα διάκρισης για αυτά τα άτομα. Εκπρόσωπος της οργάνωσης Stonewall, που ανήκει στην LGBT κοινότητα, δήλωσε στην ιστοσελίδα Independent: «Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες για την στήριξη των νέων ανθρώπων με ζητήματα ταυτότητας φύλου, ώστε να αισθάνονται ευτυχείς και καλοδεχούμενοι και είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε αυτή την κίνηση». Όμως, διευκρίνισε, ότι αυτά τα άτομα δεν θα πρέπει να εμφανίζονται με έναν τρόπο που θα τους κάνει να αισθάνονται άβολα.

Ένα από τα καλύτερα και παλαιότερα σχολεία στην Βρετανία, το Brighton College, ήδη από τον Ιανουάριο ανακοίνωσε ότι θα εξακολουθούν να υπάρχουν οι δύο μαθητικές στολές, αλλά, θα είναι στην διακριτική ευχέρεια των ίδιων των μαθητών να αποφασίσουν αν θα φορέσουν φούστες ή παντελόνια. Ο Richard Cairns, διευθυντής του φημισμένου σχολείου, δήλωσε ότι η αλλαγή στο σχολείο, δηλαδή η δυνατότητα που δίνεται στους μαθητές να επιλέγουν την στολή που θα φορέσουν, ανεξάρτητα από το φύλο τους, έγινε μετά από σχετικά αιτήματα ορισμένων οικογενειών.