«΄Εφυγε» η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμo-Ποιο ήταν το μυστικό της

1184

 

Η Αφροαμερικανή Σουζάνα Μούσατ Τζόουνς, ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο, πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 116 ετών και 311 ημερών στη Νέα Υόρκη, όπως ανακοίνωσε η παγκόσμια ομάδα γεροντολόγων ερευνητών Gerontology Research Group.

Η Σουζάνα Μούσατ Τζόουνς γεννήθηκε στην Αλαμπάμα των νότιων ΗΠΑ το 1899, ήταν κόρη κολίγων και εγγονή σκλάβων και είχε δέκα αδέλφια. Σύμφωνα με το Βιβλίο των Παγκόσμιων Ρεκόρ Γκίνες και το Vandalia Senior Center στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, μετά την αποφοίτησή της από το Λύκειο, μετακόμισε το 1922 βόρεια, στο Νιού Τζέρζι και στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη, όπου εργάστηκε ως οικονόμος σε σπίτια και ως τροφός.

Παντρεύτηκε το 1928 τον Χένρι Τζόουνς από τον οποίο χώρισε το 1933, ενώ δεν απέκτησε παιδιά. Την ημέρα του θανάτου της είχε περισσότερα από 100 ανίψια.

Η οικογένειά της αποδίδει τη μακροζωία της στην αγάπη της οικογένειάς της και την προσφορά της ίδιας προς τους άλλους. Σε συνέντευξή της είχε εξομολογηθεί πως έτρωγε κάθε ημέρα μπέικον και φρόντιζε να κοιμάται πολύ. Είχε επίσης συνδέσει τα τόσα χρόνια ζωής της με τη θετική ενέργεια: «Δεν πίνω και δεν καπνίζω ποτέ. Περιβάλλω τον εαυτό μου με αγάπη και θετική ενέργεια. Αυτό είναι το κλειδί για τη μακροζωία και την ευτυχία».

Τώρα, ο γηραιότερος άνθρωπος είναι η Ιταλίδα ‘Εμα Μοράνο-Μαρτινούτσι, ηλικίας 116 ετών.