Εγκαινιάστηκε το μεγαλύτερο τούνελ του κόσμου στην Ελβετία

1757

Λέγεται «Σήραγγα Βάσης Γκόταρντ», ανοίχτηκε κάτω από τις ελβετικές Άλπεις και είναι η μεγαλύτερη και βαθύτερη σιδηροδρομική σήραγγα του κόσμου, μήκους 57 χιλιομέτρων.

Χαρακτηρίζεται ως η κατασκευή του αιώνα και εγκαινιάστηκε την Τετάρτη σε μια πανηγυρική τελετή, με πυροτεχνήματα, χορούς και τραγούδια. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, μαζί με τον Ελβετό Πρόεδρο Γιόχαν Σνάιντερ-Αμαν εγκαινίασαν το πρώτο ταξίδι.

Με τη σήραγγα, τα φορτηγά που μετέφεραν εμπορεύματα μέσω των δρόμων των Άλπεων θα δώσουν πλέον τη θέση τους σε υπερταχείες φορτίου, απλοποιώντας τη μεταφορά εμπορευμάτων στη διαδρομή που ξεκινά ουσιαστικά από το λιμάνι της ιταλικής Γένοβας και φθάνει μέχρι το Άμστερνταμ. Φθάνοντας σε βάθος 2.300 μέτρων, η σήραγγα θα μειώσει κατά μια ώρα τον χρόνο ταξιδιού μεταξύ της Ζυρίχης και Μιλάνο.

Η μήκους 57 χιλιομέτρων σήραγγα δημιουργεί μια σιδηροδρομική σύνδεση υψηλής ταχύτητας κάτω από τις Άλπεις, συνδέοντας τη βόρεια και τη νότια Ευρώπη. Και κατά την χαρακτηριστική ελβετική ακρίβεια, αυτό το μεγάλο επίτευγμα της μηχανικής ολοκληρώθηκε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Αναμένεται ότι τα οικονομικά οφέλη από την αύξηση της αποδοτικότητας του εμπορίου και τα ταξίδια θα αποσβέσουν το κόστος των 12 δις κατασκευής της σήραγγας. Η νέα σήραγγα πήρε το πράσινο φως από τις ελβετικές αρχές σε εθνικό δημοψήφισμα το 1992.Περίπου 2.600 εργαζόμενοι συμμετείχαν στην κατασκευή της, ενώ εννέα άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά τις εργασίες.