Νέα ήττα! Η Κομισιόν δίνει άδεια στην Τσεχία να παράγει «ελληνικό γιαούρτι»

1160

Χτύπημα στην κτηνοτροφία με την ανοχή της κυβέρνησης

Τη δυνατότητα να παράγει γαλακτοκομικό προϊόν με τον όρο «ελληνικό γιαούρτι» δίνει στην Τσεχία η Κομισιόν με διάφορες αλχημείες, υπό την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης. Πρόκειται για νέο χτύπημα κατά της ελληνικής κτηνοτροφίας και βιομηχανίας γαλακτοκομικών προϊόντων μετά το πλήγμα με τη φέτα.

Οπως επισημαίνει η Κομισιόν απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, ο όρος «ελληνικό γιαούρτι» αναφέρεται σε μια ιδιαίτερη μέθοδο παραγωγής. Η ονομασία δεν προστατεύεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση ότι οι καταναλωτές δεν παραπλανώνται σχετικά με τον τόπο καταγωγής.

Ουσιαστικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορηγεί τη σχετική άδεια στην Τσεχία, υποχρεώνοντάς την απλά να επιβάλει επισήμανση καταγωγής στα προϊόντα που φέρουν την ένδειξη «ελληνικό γιαούρτι», ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν παραπλανώνται οι καταναλωτές. Δηλαδή θα αναγράφεται κάπου με ψιλά γράμματα, που ελάχιστοι θα προσέχουν, ότι το «ελληνικό γιαούρτι» παράγεται στην Τσεχία. Ερωτήματα προκαλεί και η απραξία της ελληνικής κυβέρνησης, όχι μόνο στην παρούσα φάση που η Κομισιόν έδωσε τη σχετική έγκριση, αλλά και στο παρελθόν. Οπως προκύπτει από την απάντηση της Κομισιόν, ο όρος «ελληνικό γιαούρτι» χρησιμοποιείται ήδη στην εθνική αγορά και οι καταναλωτές τον αντιλαμβάνονται ως έναν συγκεκριμένο τύπο προϊόντος, που παράγεται με ορισμένα χαρακτηριστικά, χωρίς να αναφέρεται στη χώρα από την οποία προέρχεται το γιαούρτι