Εικόνες απελπισίας στη Βενεζουέλα που …αργοπεθαίνει – Δεν φεύγει από την εξουσία ο Μαδούρο

999

Εικόνες χάους εκτυλίσσονται καθημερινά στη Βενεζουέλα του Μαδούρο. Οι ελλείψεις βασικών αγαθών διογκώνεται, η απελπισία κυριαρχεί και οι λεηλασίες για ένα πιάτο φαγητό είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο απέρριψε κάθε ενδεχόμενο να γίνει ένα δημοψήφισμα για την απομάκρυνσή του από την εξουσία μέσα στο 2016, αποκρούοντας τις πιέσεις της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης προκειμένου η ψηφοφορία να γίνει εντός της χρονιάς.

Την περασμένη εβδομάδα επικυρώθηκαν 1,3 εκατομμύρια υπογραφές, οι οποίες πάντως υπερβαίνουν κατά πολύ το όριο για την πρόκληση δημοψηφίσματος. Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης περιμένουν πλέον την ανακοίνωση από την Εφορευτική Επιτροπή των ημερομηνιών, κατά τις οποίες οι υπογράφοντες θα προσέλθουν να επιβεβαιώσουν τη βούλησή τους, προσωπικά και με τα δακτυλικά τους αποτυπώματα.

Ωστόσο εάν η κυβέρνηση πει “όχι” στο δημοψήφισμα, η διαδικασία προβλέπει πως η αντιπολίτευση θα πρέπει να συγκεντρώσει 4 εκατ. υπογραφές ώστε να είναι σε θέση να οργανώσει αφ’ εαυτού της το δημοψήφισμα, το αριθμητικό αποτέλεσμα του οποίου θα πρέπει να υπερβαίνει τις ψήφους (7,5 εκατ.), που είχε συγκεντρώσει ο Μαδούρο για να αναδειχθεί πρόεδρος στις εκλογές του 2013.

Ο πρόεδρος Μαδούρο κατηγορεί την αντιπολίτευση για απάτη και έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο για ακύρωση της όλης διαδικασίας.