Πως θα γίνεται η έκπτωση φόρου με τις αγορές μέσω κάρτας – Όλο το σχέδιο

1195

Στην τελική ευθεία βρίσκεται στα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών η σύνταξη του νομοσχεδίου για την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών στην οικονομία ως μέσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Η εφημερίδα  «Κεφάλαιο» φέρνει στη δημοσιότητα τα βασικά σημεία του σχεδίου που θα αλλάξει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο θα πληρώνουμε καθημερινά για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που αγοράζουμε. Έτσι λοιπόν, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα είναι υποχρεωμένοι, προκειμένου να λάβουν την έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο, να έχουν συγκεντρώσει αποδείξεις στις οποίες θα έχουν πληρώσει με πιστωτική, χρεωστική κάρτα ή άλλο τραπεζικό μέσο, σύμφωνα με την παρακάτω κλίμακα:

– Για εισόδημα έως 10.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 10%.

– Για εισόδημα από 10.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 15%.

– Για εισόδημα από 20.000 ευρώ έως 40.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 20%.

– Για εισόδημα από 40.000 ευρώ και πάνω η ελάχιστη δαπάνης με κάρτα θα είναι 30%.

Στην περίπτωση που ο μισθωτός ή συνταξιούχος δεν έχει δαπανήσει το απαιτούμενο ποσό με κάρτα, τότε δεν θα καρπώνεται το σύνολο του αφορολόγητου ορίου, αλλά λιγότερο.

Ουσιαστικά, για το ποσό που θα του λείπει θα χρεώνεται με πρόσθετο φόρο, που θα υπολογίζεται με ποσοστό που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Αν, όμως, έχει πληρώσει με κάρτα περισσότερα από τα ελάχιστα που θα απαιτεί η Εφορία, τότε θα έχει πρόσθετη έκπτωση φόρου. Για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές θα μετρούν όλες οι αποδείξεις, όπως, για παράδειγμα, το σούπερ-μάρκετ και τα καύσιμα.

Παραδείγματα

Μισθωτός έχει ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ. Θα πρέπει, προκειμένου να καρπωθεί το αφορολόγητο όριο, να έχει συγκεντρώσει αποδείξεις για συναλλαγές αξίας 700 ευρώ, στις οποίες θα πρέπει να έχει πληρώσει με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Αν δεν έχει πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες δαπάνες με “πλαστικό χρήμα”, τότε θα χρεώνεται με πρόσθετο φόρο. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, αν το ποσοστό που θα επιλεγεί θα είναι 20% και ο φορολογούμενος έχει δαπανήσει με πλαστικό χρήμα 500 ευρώ, τότε θα χρεωθεί με πρόσθετο φόρο 40 ευρώ (δηλαδή 20% των 200 ευρώ που του λείπουν από τις απαιτούμενες δαπάνες με “πλαστικό χρήμα”).

Άλλος μισθωτός έχει ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ. Θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις που θα έχουν πληρωθεί με “πλαστικό χρήμα” αξίας τουλάχιστον 15.000 ευρώ. Αν, για παράδειγμα, έχει συγκεντρώσει 12.000 ευρώ, τότε για τα 3.000 ευρώ σε αποδείξεις με κάρτα που θα του λείπουν θα κληθεί να πληρώσει πρόσθετο φόρο 600 ευρώ. Αν, όμως, έχει δαπανήσει με κάρτα το ποσό των 17.000 ευρώ, τότε για τα επιπλέον 2.000 ευρώ που ξόδεψε με κάρτα θα λαμβάνει πρόσθετη έκπτωση φόρου 400 ευρώ.

Επιπλέον,θα προβλέπεται επιστροφή μέρους των πληρωμών με κάρτα στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος τη χρησιμοποιεί σε επαγγελματικούς κλάδους στους οποίους παρατηρείται υψηλή φοροδιαφυγή, όπως, για παράδειγμα, σε γιατρούς, υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους.

 Πηγή: “Κεφάλαιο”