Εξέγερση μεταναστών στη Μόρια – Προπηλάκησαν τον Μουζάλα

872

Επικίνδυνες διαστάσεις πήραν τα εκτεταμένα επεισόδια, που σημειώθηκαν την Μεγάλη Τρίτη στο hotspot της Μόριας, στη Λέσβο.

Από το πρωί στο hotspot επικρατούσε ένταση, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετές αιτήσεις ασύλου είχαν απορριφθεί. Η επίσημη επίσκεψη, όμως, του αναπληρωτή υπουργού αρμόδιου για Θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και του Ολλανδού ομολόγου του Κλας Ντάικοφ πυροδότησε επεισόδια. Ανήλικοι προπηλάκισαν τους υπουργούς και τους πέταξαν μπουκάλια με νερό φωνάζοντας «ελευθερία» και ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα.

Μετά την αποχώρηση των δύο υπουργών, οι ανήλικοι επιχείρησαν μαζική έξοδο, οπότε η αστυνομία επενέβη κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ που βρίσκονταν στον χώρο απομακρύνθηκαν, καθώς έκριναν ότι υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή τους. Στη συνέχεια, σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών και των μεταναστών που προσπαθούσαν να ανάψουν φωτιές και να καταλάβουν την εγκατάσταση.  Τα επεισόδια επεκτάθηκαν και στα τμήματα των ενήλικων μεταναστών και προσφύγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί τραυματίστηκαν περισσότερα από 10 άτομα, που αντιμετωπίσθηκαν στο ιατρείο του κέντρου, ενώ ένας μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Αργά το βράδυ της Τρίτης τα πνεύματα ηρέμησαν, ενώ έξω από το στρατόπεδο παραμένει ισχυρή αστυνομική δύναμη για την αποφυγή επανάληψης των ίδιων φαινομένων τις επόμενες ώρες.