Αναβάλλεται η …Ανάσταση της οικονομίας – Νέο ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις

990

Το χαρτί της πολιτικής λύσης ανασύρει για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς , μετά την αποτυχία της Τρίτης να συμφωνηθούν τα προληπτικά επιπρόσθετα  μέτρα, ύψους 3,6 δισ.ευρώ, που είχε ως συνακόλουθο αποτέλεσμα να ματαιωθεί το Eurogroup  της  Μεγάλης Πέμπτης.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει έκτακτη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνίας που υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιο. Προς την κατεύθυνση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επικοινωνήσει  με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η απαίτηση του ΔΝΤ για προληπτική νομοθέτηση μέτρων συνιστά παραβίαση του μνημονίου του περασμένου Ιουλίου, ενώ ο κ. Τσίπρας φέρεται να επισημαίνει ότι, πέραν των συνταγματικών κωλυμάτων, μία τέτοια εξέλιξη δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή όχι μόνον από την κυβερνητική πλειοψηφία , αλλά και από το σύνολο της Βουλής, αφήνοντας «ανοικτό παράθυρο»  για πολιτικές εξελίξεις.

«Χρειάζεται περισσότερος χρόνος», έγραψε ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ στο twitter μετά το ναυάγιο των συνομιλιών της Αθήνας, τονίζοντας ότι η συνάντηση για την πρώτη αξιολόγηση, για τα επιπλέον μέτρα αλλά και για το χρέος «μεταφέρεται για αργότερα».

Η ελληνική πρόταση για τη λειτουργία του μηχανισμού διόρθωσης πιθανών αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους, που παρουσίασε  η κυβέρνηση στην τρόικα, δεν έγινε δεκτή, καθώς δεν υπήρχε καμία αναφορά σε συγκεκριμένα μέτρα. Η πρόταση αυτή  βρίσκει αντίθετους ,τόσο  το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσο και τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, που ζητούν από την Αθήνα να ψηφίσει από τώρα όλα τα μέτρα  που θα εφαρμόσει σε περίπτωση αστοχιών τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με πηγές των δανειστών, η ελληνική πρόταση απερρίφθη γιατί δεν περιείχε συγκεκριμένα και δεσμευτικά μέτρα, καθώς και γιατί δεν αποδέχονται το ελληνικό επιχείρημα περί συνταγματικού προβλήματος ως προς τη δυνατότητα νομοθέτησης μέτρων που θα ενεργοποιούνταν υπό προϋποθέσεις.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούσαν ότι μετά το αδιέξοδο που έχει προκύψει στο θέμα των προληπτικών μέτρων , μπορεί να χρειαστεί παρέμβαση σε υψηλότερο επίπεδο.