Ελληνικά και Κινέζικα οι πιο δύσκολες γλώσσες στον κόσμο

3173

Επιμέλεια: Πέτρος Νταλαμπίρας

Μερικές γλώσσες απαιτούν περισσότερο από ένα έτος σπουδών για να μάθετε τα βασικά, ενώ γι’ άλλες ίσως απαιτούνται λίγες εβδομάδες. Ποια γλώσσα όμως είναι η πιο δύσκολη απ ‘όλες; Μια κατάταξη από την UNESCO μας προτάσσει τις δέκα πιο δύσκολες γλώσσες στον κόσμο.

10: Γαλλικά

Γλώσσα λατινικής προέλευσης, δεν είναι και τόσο δύσκολη η εκμάθησή της για όσους προέρχονται από χώρες όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία, ή η Ισπανία. Η προφορά αλλά και οι κανόνες της ορθογραφίας της πολύ συχνά μπορεί να μπερδέψουν.

9: Δανικά

Η ομιλούμενη γλώσσα διαφέρει κατά πολύ από τον γραπτό λόγο. Γεγονός που περιπλέκει σημαντικά τη μάθηση.

8: Νορβηγικά

Τα προφορικά δεν έχουν επίσημους «κανόνες» αφήνοντας ευρεία θέση στην τοπική διάλεκτο.

7: Γερμανικά

Είναι μια κλιτή γλώσσα (όπου οι περισσότερες λέξεις δεν είναι σταθερές) με συζυγίες και κλίσεις. Επιπλέον έχει τρία γραμματικά γένη: αρσενικό, θηλυκό και ουδέτερο. 

6: Φινλανδικά

Η Φινλανδική γλώσσα έχει εξαιρετικά πολύπλοκη γραμματική. Τροποποιεί επίσης ρήματα, ουσιαστικά, αντωνυμίες, επίθετα και αριθμούς ανάλογα με το ρόλο τους στην πρόταση.

5: Ιαπωνικά

Επηρεασμένη από τους Κινέζους, αυτή η γλώσσα δανείζεται έναν μεγάλο αριθμό λέξεων της Αγγλικής γλώσσας από το Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Η μεγάλη δυσκολία της γλώσσας έγκειται στην διαφορά ανάμεσα στον γραπτό και τον προφορικό λόγο αλλά και σε μια γραμματική που εκφράζει ένα ευρύ φάσμα της γλωσσικής ευγένειας και τυπικότητας.

4: Ισλανδικά

Το αρχαϊκό λεξιλόγιο και η πολύπλοκη γραμματική την καθιστούν πολύ δύσκολη ώστε να γίνει κατανοητή. Η κύρια δυσκολία της ισλανδικής έγκειται στο γεγονός ότι ορισμένα φωνήεντα επηρεάζονται από το περιβάλλον τους στις συζυγίες και στις κλίσεις. 

3: Αραβικά

Αλφάβητο 28 γραμμάτων,  ανάγνωση από δεξιά προς τα αριστερά, λίγα φωνήεντα. Η αραβική γλώσσα είναι πολύ δύσκολη στο να κατανοηθεί. Η πολύπλοκη κατασκευή λέξεων ξεκινώντας από μια βασική ρίζα περιπλέκει  επίσης την εκμάθηση της. Τα λαρυγγικά γράμματα είναι τα πρώτα εμπόδια της αραβικής γλώσσας για τους Άγγλους και τους Γάλλους.

2: Ελληνικά

Μια γλώσσα ιδιαίτερα δύσκολη λόγω των πολύπλοκων κανόνων στον τονισμό και στην γραμματική. Πολλές κλίσεις και δυσκολίες που μπορεί να αλλάξουν ακόμη και την έννοια μιας λέξης.

1: Κινέζικα

Η γραπτή μορφή της γλώσσα δεν βοηθάει στην προφορά και ένα σύστημα τονισμών που μπορεί να δώσει διαφορετικό νόημα στη λέξη καθιστά τη γλώσσα αυτή ιδιαίτερα δύσκολη.

Πηγή : http://www.levif.be/