Εμπλοκή με την πώληση του ΟΛΠ – Η Cosco καταγγέλλει την κυβέρνηση για αθέτηση της συμφωνίας

1032

Σοβαρή εμπλοκή παρουσιάζεται στην ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης του 67% του ΟΛΠ στην Cosco. Η κινεζική εταιρεία με επιστολή της διαπιστώνει πως από το νομοσχέδιο κύρωσης της σύμβασης παραχώρησης που κατατέθηκε στη βουλή, έχουν αφαιρεθεί κρίσιμα σημεία τα οποία έχουν συμφωνηθεί και υπογραφεί με το ελληνικό Δημόσιο.

«Η Cosco αναμένει από την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ να εφαρμόσουν όσα έχουν συνυπογράψει στις 8 Απριλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού», επισημαίνουν σε αυστηρό τόνο στελέχη του κινεζικού ομίλου. Είναι χαρακτηριστικό πως η Cosco σε επιστολή της προς το ΤΑΙΠΕΔ, που ζητεί να κοινοποιηθεί και στον πρωθυπουργό, αναφέρει πως «το κατατεθέν σχέδιο νόμου δεν είναι μόνο διαφορετικό αλλά και εντελώς αντίθετο αφενός με βασικούς όρους της συμφωνίας μας, αφετέρου με τα δεδομένα επί των οποίων βασίστηκε η οικονομική προσφορά της εταιρείας μας για την εξαγορά της ΟΛΠ Α.Ε.».

Για το ζήτημα έχει ενημερωθεί και το Πεκίνο, το οποίο προετοιμάζεται να υποδεχθεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την Παρασκευή.Στην επιστολή της προς την ελληνική πλευρά, η Cosco ζητεί «την αποκατάσταση του κατατεθέντος κυρωτικού νόμου στα συμφωνηθέντα, με τρόπο που να ανταποκρίνεται πλήρως και απολύτως σε αυτά, χωρίς φυσικά να τα τροποποιεί με οποιονδήποτε τρόπο», καθώς οι διαφοροποιήσεις που έχουν γίνει «δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να γίνουν αποδεκτές από την Cosco HK».

Το πρόβλημα ανέκυψε από το γεγονός πως έχουν αφαιρεθεί επτά κρίσιμα σημεία αλλά και άλλες προβλέψεις από το νομοσχέδιο σε σχέση με τα συμφωνηθέντα μεταξύ των δύο πλευρών. Προβλέψεις που περιλαμβάνονταν στη συμφωνία πώλησης μετοχών και στη συμφωνία μετόχων που υπέγραψαν το ελληνικό Δημόσιο διά του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της China Cosco Shipping Corporation Limited Xu Lirong, στις αρχές Απριλίου.

Σύμφωνα με την κινεζική πλευρά, η οποία έχει απευθύνει σχετικό υπόμνημα προς κάθε εμπλεκόμενη ελληνική πλευρά, έχει αφαιρεθεί ρήτρα που προσδιόριζε πως θα ισχύει για τις εργασιακές σχέσεις στον ΟΛΠ ό,τι ισχύει για όλες τις ιδιωτικές εταιρείες. Επίσης έχει αφαιρεθεί η πρόνοια πως οι μελέτες, όπως, για παράδειγμα, για τα έργα, θα εγκρίνονται εντός 90 ημερών, πέραν του οποίου χρονικού διαστήματος θα θεωρούνται αυτομάτως εγκεκριμένες, διάταξη κρίσιμη για την ταχύτητα με την οποία θέλει να τρέξει τις νέες επενδύσεις. «Η μη ύπαρξή της (σ.σ. της δέσμευσης αυτής) δεν θα άλλαζε απλά το προσφερόμενο από την εταιρεία μας οικονομικό αντάλλαγμα, αλλά θα έθετε εν αμφιβόλω ακόμα και την υποβολή οικονομικής προσφοράς, καθώς οι συνέπειες για τον ΟΛΠ σε περίπτωση μη έγκαιρης εκτέλεσης των υποχρεωτικών επενδύσεων είναι ανυπολόγιστες», σημειώνει η Cosco.

Ακόμα έχει αφαιρεθεί το σημείο που εξασφαλίζει πως ο ΟΛΠ θα μπορεί να υπογράφει συμβάσεις ως ιδιωτική εταιρεία, ενώ έχει αφαιρεθεί και η πρόνοια πως για την επίλυση διαφορών το διαιτητικό δικαστήριο θα έχει την ευχέρεια να αποφασίζει αυτό με βάση ποιον κανόνα δικαίου θα κρίνει την κάθε υπόθεση. Επίσης έχει αφαιρεθεί το κομμάτι που αναφέρει πως η νέα σύμβαση παραχώρησης υπερισχύει άλλων, αλλά και ζητήματα που αφορούν στην ανταγωνιστικότητα της τιμολογιακής πολιτική του ΟΛΠ.

Κύκλοι της λιμενικής βιομηχανίας φωτογραφίζουν τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα ως αυτουργό αυτών των «παραλείψεων» από το νομοσχέδιο. Υπενθυμίζεται πως η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ έως τα τέλη Ιουνίου είναι μνημονιακή υποχρέωση της χώρας.