Γιατί αποκλείστηκε η Ρωσία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

2213

H εθνική ομάδα στίβου της Ρωσίας δεν θα δώσει το «παρών» σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, αφού η παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου, δεν προχώρησε σε άρση της τιμωρίας αποκλεισμού.

Η αιτία που η IAAF δεν έκανε σε άρση της τιμωρίας, που επέβαλλε στην εθνική ομάδα στίβου της Ρωσίας στις 14 Νοεμβρίου, ήταν τα απανωτά θετικά δείγματα σε ελέγχους ντόπινγκ.

Αρχικά, ο αποκλεισμός ήταν προσωρινός, με την προϋπόθεση πως οι Ρώσοι θα τηρούσαν τα προαπαιτούμενα που είχαν προβλεφθεί, μετά το σκάνδαλο ντόπινγκ που είχε ξεσπάσει. Κάτι τέτοιο δε συνέβη ποτέ ,δηλαδή δεν εναρμονίστηκαν με τον κώδικα αντιντόπινγκ της IAAF, με αποτέλεσμα η παγκόσμια ομοσπονδία να διατηρήσει την ποινή αποκλεισμού που τους έχει επιβάλει.

Η εξοντωτική ποινή αφορά 4.027 Ρώσους αθλητές του στίβου, οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε διεθνείς διοργανώσεις.

“Έγινε πρόοδος αλλά το πρόγραμμα αντί – ντόπινγκ της ρωσικής ομοσπονδίας δε μπορεί να γίνει αποδεκτό” δήλωσε ο πρόεδρος της IAAF, Σεμπάστιαν Κόου ενώ ο Νορβηγός Ρούνε Άντερσεν σημείωσε ότι η Ρωσία απέχει 18 με 24 μήνες από το να φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο, συμπληρώνοντας, πάντως, ότι εξετάζεται ειδικός κανονισμός, ώστε να συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο οι “καθαροί” αθλητές.

Οι αθλητές των οποίων το όνομα δεν ενεπλάκη με ντόπινγκ, ίσως καταφέρουν να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η κατάσταση θα ξεκαθαριστεί οριστικά στις 21 Ιουνίου, όταν και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα συγκαλέσει εκτάκτως ολομέλεια, προκειμένου να αποφασίσει για το μέλλον των “καθαρών” αθλητών.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που αποκλείεται χώρα από τους Ολυμπιακούς αγώνες, λόγω σκανδάλου ντόπινγκ. Όπως είναι φυσικό, αναμένονται έντονες αντιδράσεις από τους αθλητές, αλλά και από την πολιτική αρχή της Ρωσίας, η οποία έχει καταστήσει σαφές πως έχει κάνει πολλά βήματα προόδου στην αντιμετώπιση του ντόπινγκ. Οι Ρώσοι είναι διατεθειμένοι να πάνε την υπόθεση στο CAS.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να έκανε προσωπικά παρέμβαση προκειμένου να γίνει άρση της τιμωρίας, χωρίς ωστόσο να εισακουστεί.