Η Βρετανία αποφασίζει – Η Ευρώπη αγωνιά : Brimain ή Brexit

1216

Το πιο κρίσιμο δημοψήφισμα στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας βρίσκεται σε εξέλιξη . Από τις 9 το πρωί, ώρα Ελλάδας, περίπου 47 εκατομμύρια Βρετανοί καλούνται στις κάλπες για να αποφασίσουν εάν η χώρα θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Βρετανοί δεν καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα «ναι» ή ένα «όχι», καθώς εξ αρχής διαπιστώθηκε ότι εάν οι επιλογές ήταν μονολεκτικές στο ψηφοδέλτιο, οι ψηφοφόροι ενδεχομένως να μπερδεύονταν και να ψήφιζαν κάτι που δεν θα ανταποκρινόταν στην επιλογή τους. Γι΄ αυτό αποφασίστηκε στο ψηφοδέλτιο να διατυπώνεται το ερώτημα και οι δύο επιλογές να είναι διατυπωμένες περιφραστικά. Το ερώτημα είναι: «Πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ή να αποχωρήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση;».

Τα στελέχη του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος του Ντέιβιντ Κάμερον εμφανίζονται χωρισμένα ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μαζί με όλα τα μέλη της κυβέρνησής του όπως και οι συγκυβερνώντες Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ενωση. Μαζί τους οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν, ο νέος δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν, η κυβέρνηση της Σκωτίας και το Plaid Cymru, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Ουαλίας.

Στην άλλη όχθη, αυτή του Brexit, βρίσκονται πολλά και τρανταχτά ονόματα του Συντηρητικού Κόμματος, όπως ο Michael Gove και ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Boris Johnson, το αντι-ευρωπαϊκό κόμμα Ukip του Νάιτζελ Φάρατζ και παλαιά στελέχη της κυβέρνησης της Μάργκαρετ Θάτσερ, όπως ο Λόρδος Nigel Lawson και ο Λόρδος David Owen.

Οι κάλπες προβλέπεται να κλείσουν στις 22.00 τοπική ώρα (00.00 ώρα Ελλάδος) και αμέσως θα αρχίσει η διαδικασία της καταμέτρησης

Στο δημοψήφισμα δεν θα διενεργηθούν exit polls, καθώς όπως εξηγούν οι υπεύθυνοι εταιριών δημοσκοπήσεων, οι τεχνικές που εφαρμόζονται στις βουλευτικές εκλογές για την πρόβλεψη των ποσοστών των κομμάτων δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν στην περίπτωση ενός δημοψηφίσματος.

Στις 02:00 τα ξημερώματα (04:00 ώρα Ελλάδος) αναμένεται να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα από 22 δημοτικά συμβούλια.

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, το Λονδίνο και η Σκωτία, περιοχές οι οποίες αναμένεται να επιλέξουν «Bremain», αναμένεται να δώσουν συγκεντρωτικά αποτελέσματα γύρω στις 05:00 το πρωί (07:00) ώρα Ελλάδος μαζι με τη Βορειοανατολική Αγγλία, τη Βόρεια Ιρλανδία και την Ουαλία.

Αν και οι συνέπειες ενός Brexit δεν είναι δυνατό να προβλεφθούν με βεβαιότητα, πολλοί εμπειρογνώμονες, από το ΔΝΤ έως την Τράπεζα της Αγγλίας, έχουν προειδοποιήσει ότι η έξοδος θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική αποδυνάμωση της στερλίνας και μία δυσμενέστερη εμπορική σχέση με την Ε.Ε, όπου σήμερα καταλήγει σχεδόν το 50% των βρετανικών εξαγωγών. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι το Brexit θα μπορούσε να πλήξει σοβαρά την οικονομία της Βρετανίας, πρωτίστως λόγω του κινδύνου αποκλεισμού από την ενιαία αγορά, που θα πλήξει το εμπόριο και τις υπηρεσίες, ειδικά στο μεγάλο χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Ενδεχόμενο Brexit  δημιουργεί ανησυχία και για την ενότητα του ίδιου του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι Εθνικιστές, η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη Σκωτία, έχουν προειδοποιήσει ότι εξετάζουν νέο δημοψήφισμα για απόσχιση από την ένωση σε περίπτωση εξόδου από την ενωμένη Ευρώπη. Επιπρόσθετα, τυχόν έξοδος μπορεί να σηματοδοτήσει νέα προβλήματα στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου ενδεχομένως θα χρειαστεί να επανέλθουν οι συνοριακοί και τελωνειακοί έλεγχοι.