Η Ελλάδα από τις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης στα τρόφιμα

1211

Η δεύτερη ακριβότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην κατηγορία των γαλακτοκομικών προϊόντων και των αυγών ήταν η Ελλάδα το 2015, ενώ συνολικά το επίπεδο τιμών των τροφίμων διαμορφώθηκε πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο.

Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat προκύπτει πως η Ελλάδα της πολυετούς ύφεσης και της ανεργίας του 25%, είναι ακριβότερη από χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, αλλά και από την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Ειδικότερα, το επίπεδο τιμών στα τρόφιμα και τα αλκοολούχα ποτά είναι υψηλότερο στην Ελλάδα από τον μέσο κοινοτικό όρο κατά 3%. Τα γαλακτοκομικά και αυγά είναι ακριβότερα κατά 31% από τον μέσο κοινοτικό όρο, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα τη δεύτερη ακριβότερη χώρα, μετά την Κύπρο, μεταξύ των «28» σε αυτή την κατηγορία προϊόντων. Η Ελλάδα είναι κατά 17% ακριβότερη από τον μέσο κοινοτικό όρο και έκτη ακριβότερη μεταξύ των «28» στην κατηγορία των αλκοολούχων ποτών, εξέλιξη η οποία σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στην υπερφορολόγηση των εν λόγω προϊόντων.

Σε υψηλά επίπεδα διατηρούνται οι τιμές στο ψωμί και τα δημητριακά, κατηγορία στην οποία η Ελλάδα είναι κατά 14% ακριβότερη σε σύγκριση με τον μέσο κοινοτικό όρο και έκτη ακριβότερη σε αυτή την κατηγορία μεταξύ των «28».

Στα ψάρια, η Ελλάδα είναι κατά 13% ακριβότερη από τον μέσο κοινοτικό όρο και μάλιστα είναι η τέταρτη ακριβότερη ύστερα από χώρες όπως η Δανία, η Αυστρία και η Σουηδία. Επίσης, η Ελλάδα, ελαιοπαραγωγός χώρα, και με εγχώριες μονάδες παραγωγής βούτυρου και μαργαρινών, είναι ακριβότερη κατά 16% σε σύγκριση με τον μέσο κοινοτικό όρο στην κατηγορία των ελαίων και λιπών. Μάλιστα, είναι η όγδοη ακριβότερη χώρα μεταξύ των «28» και η ακριβότερη μεταξύ των ελαιοπαραγωγών χωρών της Ε.Ε. Στα αναψυκτικά η Ελλάδα είναι 8% ακριβότερη, επίδοση που την καθιστά όγδοη ακριβότερη χώρα μεταξύ των «28» στην κατηγορία αυτή προϊόντων.

Η κατηγορία τροφίμων της οποίας το επίπεδο τιμών στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με τον μέσο κοινοτικό όρο είναι τα κρέατα (κατά 12% φθηνότερη η Ελλάδα), τα φρούτα και λαχανικά (κατά 17% φθηνότερη σε σχέση με τον μέσο κοινοτικό όρο) και ο καπνός (κατά 24% φθηνότερη).

Η Πορτογαλία, χώρα του ευρωπαϊκού Νότου που βρέθηκε σε καθεστώς μνημονίου και δεν αποτελεί μεγάλη αγορά, είναι φθηνότερη σε όλες τις κατηγορίες τροφίμων που εξετάζει η Eurostat με εξαίρεση τα γαλακτοκομικά-αυγά όπου είναι οριακά ακριβότερη σε σύγκριση με τον μέσο κοινοτικό όρο. Η Γερμανία, από την άλλη, έχει το ίδιο επίπεδο τιμών τροφίμων με την Ελλάδα, ενώ είναι φθηνότερη από τη χώρα μας στο ψωμί, στα γαλακτοκομικά, στα αλκοολούχα ποτά, στα έλαια-λίπη, στα ψάρια.

Το υψηλότερο επίπεδο τιμών στα τρόφιμα έχει η Δανία, 45% πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο, και ακολουθούν η Σουηδία (24% ακριβότερη), η Αυστρία (20% ακριβότερη), η Ιρλανδία και η Φινλανδία (19% ακριβότερες) και το Λουξεμβούργο (16% ακριβότερη). Το χαμηλότερο επίπεδο τιμών, από την άλλη, παρατηρείται στην Πολωνία (37% κάτω από τον μέσο κοινοτικό όρο).