Η επίσκεψη Πούτιν στα άδυτα του Αγίου Όρους και ο «πόλεμος» του Θρόνου

1461

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου η προσκηνυματικού χαρακτήρα επίσκεψη του ρώσου προέδρου στο Αγιο Όρος, με πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας. Κομάντος με το χέρι στη σκανδάλι,αστυνομικά μπλόκα στη στεριά,  και βατραχάνθρωποι στη θάλασσα  έλεγχαν όλα τα πιθανά σημεία κινδύνου.

Ο Πούτιν χαιρέτισε με τριπλούς ασπασμούς τους μοναχούς, ασπάστηκε το ιερό ευαγγέλιο στο Πρωτάτο και προσκύνησε την εικόνα του Αξιον Εστί.

Στη σύντομη ομιλία του ο Πρόεδρος Πούτιν χαρακτήρισε άρρηκτους τους δεσμούς ανάμεσα στη Ρωσία και το Άγιον Όρος, σημειώνοντας ότι αυτές θα ενδυναμώνονται συνεχώς. Εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην εκκλησία της Ελλάδας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την προστασία του Αγίου ‘Ορους και ευχαρίστησε την Αθωνική Αδελφότητα για την θερμή φιλοξενία που αντανακλά όπως είπε σε ολόκληρο το ρωσικό λαό.

« Στο Αγιο Ορος γίνεται μεγάλο και σημαντικό έργο που αφορά τις βάσεις και τις ηθικές αξίες. Και το έργο αυτό είναι κοινό. Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι ότι καλύτερο» ανέφερε ο ρώσος πρόεδρος.

Το δεύτερο κομμάτι της ιδιωτικής επίσκεψής Πούτιν στη μονή του Αγίου Παντελεήμονα, που ονομάζεται και νέα Ρωσία,  ήταν απαγορευτικό για κάμερες και φωτογραφίες.

Η μάχη του θρόνου

Νωρίτερα , σε μάχη παρασκηνίου για το ποιος θα καταλάβει έναν… θρόνο στο Αγιον Ορος, ο Βλαντιμίρ Πουτιν ή ο Προκόπης Παυλόπουλος, επιδόθηκαν αγιορείτικες αρχές και Πολιτεία.

Όπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή»,  όλα ξεκίνησαν όταν τέθηκε στη συζήτηση μεταξύ εκπροσώπων της Πολιτείας και της Ιεράς Κοινότητα, το πού θα καθίσει στην δοξολογία ο πρόεδρος  Πούτιν, που είναι και το τιμώμενο πρόσωπο, και πού ο Ελληνας  ομόλογός του, κ. Παυλόπουλος.

Οι αγιορείτες υποστήριξαν ότι με βάση το τυπικό, ο τιμώμενος τοποθετείται στον επισκοπικό θρόνο και ο Προκόπης Παυλόπουλος θα παρακαθόταν  στο παραθρόνιο στασίδι, πλάι στον Πούτιν. Ομως υπήρξε αντίδραση από την ελληνική προεδρία, που για λόγους συμβολισμού αρνήθηκε μια τέτοια λύση που θα έφερε «ένα σκαλί παρακάτω» τον προεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η προσπάθεια συμβιβασμού δια της τοποθέτησης δυο ίδιων πολυθρόνων μπροστά στα στασίδια, για να παρακολουθήσουν από εκεί οι κύριοι  Παυλόπουλος και Πουτιν, δεν έγινε δεκτή από την Κοινότητα και έτσι ο Ρώσος πρόεδρος, ως τιμώμενο πρόσωπο, θα ανέβει στον επισκοπικό θρόνο, όμως ο κ. Παυλόπουλος δεν θα πάει στην δοξολογία και θα τον υποδεχθεί αμέσως μετά στην είσοδο του κτιρίου της Κοινότητας.

Είχε προηγηθεί διαφωνία μεταξύ Ιεράς Κοινότητας και Πολιτείας και για την υποδοχή του κ.Πουτιν στις Καρυές. Από την προεδρία της Δημοκρατίας εκφράστηκε η επιθυμία να τον υποδεχθεί ο κ. Παυλόπουλος κατά την άφιξή του στην πλατεία των Καρυών. Ομως, οι αγιορείτες απέρριψαν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επικαλούμενες το αγιορείτικο τυπικό που προβλέπει υποδοχή στην πλατεία από τον «οικοδεσπότη», που είναι η Ιερά Κοινότητα, και έτσι ο κ. Παυλόπουλος  θα υποδεχθεί τον ομόλογό του στις στην είσοδο της Κοινότητας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, την όλη συζήτηση, που διεξήχθη σε πολύ τεταμένη ατμόσφαιρα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ιερας Κοινότητας, συμμετείχε και ο ειδικός γραμματέας για θέματα θρησκευτικής διπλωματίας του ΥΠΕΞ , κ. Λιάντας. Οι μοναχοί θεώρησαν τους χειρισμούς του «απαράδεκτους» και απέστειλαν επιστολή στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ με τον οποία τον χαρακτηρίζουν ανεπιθύμητο πρόσωπο στο Αγιον Ορος.