Η μυρωδιά του τριαντάφυλλου μας βοηθά να οργανώσουμε τη μνήμη μας

1321

Μια πρωτότυπη μελέτη που έγινε σε συνεργασία από τους επιστήμονες των πανεπιστημίων του Λούμπεκ και του Αμβούργου στη Γερμανία, διαπίστωσε ότι η μυρωδιά των τριαντάφυλλων είναι ευεργετική για τη λειτουργία του εγκεφάλου μας.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 74 άτομα τα οποία κλήθηκαν να λάβουν μέρος σε ένα παιχνίδι μνήμης, ενώ συγχρόνως εκτίθενται στην οσμή του τριαντάφυλλου. Στη συνέχεια, κοιμήθηκαν σε ένα ειδικά διαμορφωμένο μηχάνημα μαγνητικής τομογραφίας, ώστε να μπορούν οι ειδικοί να τους κάνουν τομογραφία στον ύπνο τους για να ελέγξουν τις διάφορες λειτουργίες του εγκεφάλου τους και τις πνευματικές διαδικασίες, όπως είναι η μνήμη, ο θυμός, η λύπη, το άγχος κ.λ.π. Κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, οι μισοί εξ’ αυτών εκτίθενται στη μυρωδιά του τριαντάφυλλου από τους επιστήμονες, οι οποίοι ήθελαν να ανακαλύψουν τι ακριβώς απομνημόνευαν, από το παιχνίδια της προηγούμενης ημέρας στον ύπνο τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όντως τα άτομα που είχαν εκτεθεί στην οσμή του τριαντάφυλλου στον ύπνο τους, είχαν πολύ καλύτερη απομνημόνευση όσων είχαν μάθει στο παιχνίδι από τους υπόλοιπους εθελοντές. Όπως ανάφεραν οι επιστήμονες, η μυρωδιά του τριαντάφυλλου βοηθά στο να οργανώνεται καλύτερα η μνήμη του ατόμου, να γίνεται πιο γρήγορη και να μονιμοποιείται, καθώς προκαλεί νευρωνική δραστηριότητα στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου μας, ειδικά κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο ιππόκαμπος του εγκεφάλου είναι ανατομική και λειτουργική δομή που σχετίζεται με την εκμάθηση νέων πραγμάτων. Όπως ανέφεραν οι Γερμανοί επιστήμονες, το στάδιο του ύπνου στο οποίο βρισκόντουσαν οι συμμετέχοντες στη μελέτη, όταν υποβλήθηκαν στη μυρωδιά, είχε μεγάλη σημασία. Η μυρωδιά βελτίωνε τη μνήμη όταν υποβαλλόταν στους εθελοντές κατά τη διάρκεια του σταδίου αργών κυμάτων του ύπνου και όχι κατά τη διάρκεια του ύπνου REM. (Rapid Eye Movement, στάδιο του ύπνου που χαρακτηρίζεται από γρήγορες κινήσεις των ματιών και όνειρα).

Τα ευρήματα της μελέτης αυτής έρχονται να ενισχύσουν πρότερες μελέτες, που υποστήριζαν ότι ο εγκέφαλός μας οργανώνει το κομμάτι της μνήμης κατά τη διάρκεια του ύπνου. Όταν δηλαδή μαθαίνουμε ή βιώνουμε νέα πράγματα, ο εγκέφαλος μας τοποθετεί αυτές τις πληροφορίες στον ιππόκαμπο και μένουν εκεί μέχρι να κοιμηθούμε. Τότε αυτές οι μνήμες επαναδραστηριοποιούνται, σταθεροποιούνται και μεταφέρονται στο φλοιό του εγκεφάλου μας για να αποθηκευτούν. Οι μυρωδιές από την άλλη, έχουν ισχυρή επίδραση στον ιππόκαμπο και γι’ αυτό οι επιστήμονες υποθέτουν ότι, μέσω αυτών, ο ιππόκαμπος βοηθά να ξεκινήσει η διαδικασία επαναδραστηριοποίησης και αποθήκευσης στη μόνιμη μνήμη των όσων μαθαίνουμε.

Το όλο εγχείρημα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποίοι όμως μας συμβουλεύουν να φροντίζουμε να έχουμε έναν καλό ύπνο και σε ποσότητα και σε ποιότητα, γιατί αυτό σε συνδυασμό με σωματική άσκηση και υγιεινή διατροφή, μας βοηθούν να έχουμε καλύτερη μνήμη.

πηγή: naftemporiki.gr