Kanelbullar: Η τέλεια συνοδεία του ζεστού καφέ!

1992

Γράφει η Κατερίνα Μαθιουδάκη

Καθώς εισβάλλει ο χειμώνας, τα εδέσματα που συνοδεύουν ζεστά ροφήματα έχουν όλο και πιο πολύ τη τιμητική τους. Τα Kanelbullar είναι ρολάκια κανέλλας που ξεχωρίζουν για την αφράτη τους ζύμη και το ελκυστικό τους άρωμα, ενώ οι Σουηδοί τα τιμούν σε κάθε ευκαιρία καθώς αποτελεί το αγαπημένο τους παραδοσιακό έδεσμα! Σερβίρονται και τρώγονται ζεστά αλλά αν επιθυμείτε να τα διατηρήσετε λίγο παραπάνω, μια καλή συμβουλή είναι να τα τυλίξετε σε αλουμινόχαρτο αφότου κρυώσουν, για να διατηρήσουν την υφή τους.

Υλικά για τη ζύμη:
⦁ 4 φλ. περίπου αλεύρι για γλυκά ψωμιά (ή για όλες τις χρήσεις)
⦁ 4 κ.σ. ανάλατο βούτυρο λιωμένο και λίγο ακόμη για το ταψί
⦁ 3 κρόκοι αυγών και 1 αυγό για την επιφάνεια
⦁ 1 φλ. χλιαρό γάλα
⦁ 1 φακελάκι ξερή μαγιά
⦁ 1/3 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη
⦁ Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή λεμόνι
⦁ 1 κ.γ. αλάτι

Υλικά για τη γέμιση:
⦁ ½ φλ. σκούρα μαλακιά καστανή ζάχαρη
⦁ 1 κ.σ. κανέλα
⦁ 3 κ.σ. ανάλατο βούτυρο λιωμένο
⦁ 1 κ.σ. κορινθιακές μαύρες σταφίδες

Εκτέλεση
1. Διαλύουμε σε μια λεκάνη τη μαγιά στο χλιαρό γάλα με 1 κουτ. της σούπας ζάχαρη και το αφήνουμε στην άκρη για 5′.

2. Προσθέτουμε μετά το ξύσμα, την υπόλοιπη ζάχαρη, το βούτυρο, τα 3 αυγά και 3 φλιτζάνια από το αλεύρι, ανακατεύοντας απαλά με το χέρι και προσθέτοντας σταδιακά και το υπόλοιπο αλεύρι. (θέλουμε μια μαλακιά και απαλή ζύμη).

3. Την τοποθετούμε σε μια βουτυρωμένη λεκάνη, την αλείφουμε με βούτυρο και καλύπτουμε με μια μεμβράνη και μια πετσέτα.

4. Τοποθετούμε τη λεκάνη σε ζεστό μέρος και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί για περίπου 2 ώρες.

5. Αφού περάσουν 2 ώρες, ανοίγουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και φτιάχνουμε ορθογώνια φύλλα, τα οποία αλείφουμε με το βούτυρο της γέμισης.

6. Ανακατεύουμε σε μπολ την κανέλα με τη ζάχαρη και τα απλώνουμε πάνω στην βουτυρωμένη επιφάνεια ζύμης.

7. Ρολάρουμε τη ζύμη σε μπαστούνι, κόβουμε φέτες 3 εκατοστών περίπου και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

8. Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο χτυπημένο αυγό, γαρνίρουμε με λίγες σταφίδες και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο μέχρι να ροδίσουν για περίπου 30′.

Καλή Επιτυχία!