Καταλονία: “Όχι” Πουτζδεμόν σε πρόωρες εκλογές

846

Περιπλέκεται η κατάσταση στην Καταλονία, μετά την απόφαση του Κάρλες Πουτζδεμόν να μην προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, σε μια προσπάθεια διάσωσής του.  Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να οξύνει κι άλλο την κόντρα με την ισπανική κυβέρνηση η οποία έχει ανακοινώσει την αναστολή αυτονομίας της περιφέρειας με ενεργοποίηση του άρθρου 155

O πρόεδρος της Καταλoνίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, απέρριψε το σενάριο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στην περιφέρεια, δηλώνοντας ότι εξέτασε τη συγκεκριμένη προοπτική και έκρινε ότι δεν υπάρχουν οι αναγκαίες εγγυήσεις από την κυβέρνηση της Μαδρίτης, οι οποίες να επιτρέπουν τη διεξαγωγή τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Πουτζδεμόν, ο οποίος προχώρησε στο αναμενόμενο σημερινό διάγγελμα του με καθυστέρηση τεσσερισήμισι ωρών, η Μαδρίτη δεν έχει δώσει επαρκείς εγγυήσεις ότι η προκήρυξη εκλογών θα αποτρέψει την αναστολή της αυτονομίας της περιφέρειας.

Επιπλέον, δήλωσε ότι το καταλανικό κοινοβούλιο είναι αυτό που θα αποφασίσει αν η περιφέρεια θα προχωρήσει στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της από την Ισπανία, μετά το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου.

Νωρίτερα, τα καταλανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για στροφή 180 μοιρών από τον Πουτζδεμόν, με διάλυση του τοπικού κοινοβουλίου και προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην περιφέρεια στις 20 Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ, «μετωπική» παραβίαση του Συντάγματος βλέπει ο Καταλανός πρόεδρος σε περίπτωση που ανακληθεί η αυτονομία της περιφέρειας και τεθεί υπό επιτροπεία η περιοχή, προειδοποιώντας πως η κατάσταση «θα γίνει ακόμη πιο σοβαρή». Σε επιστολή που απηύθυνε νωρίτερα σήμερα προς την ισπανική Γερουσία, η οποία συνεδριάζει αναφορικά με τα μέτρα που θα λάβει η Μαδρίτη για το καταλανικό ζήτημα, ο Πουτζδεμόν υποστήριξε πως τα μέτρα που θα θέσουν την Καταλονία υπό επιτροπεία και τα οποία επιθυμεί η ισπανική κυβέρνηση, αντιβαίνουν «μετωπικά» σε πολλά άρθρα του ισπανικού συντάγματος, «θα αποστερήσουν τον λαό της Καταλoνίας από τους θεσμούς του» και θα δημιουργήσουν «μια ακόμη πιο σοβαρή κατάσταση στην περιοχή».

Ο Πουτζδεμόν διαβεβαιώνει σ’ αυτό το κείμενο εννέα σελίδων πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι παραβιάζουν κυρίως τα άρθρα που αφορούν «το δικαίωμα των περιφερειών στην πολιτική αυτονομία». Επιπλέον, ανακοινώνει πως θα στείλει έναν αντιπρόσωπο του υπουργικού συμβουλίου του, για να αναπτύξει επιχειρήματα ώστε να μην τεθεί η Καταλονία υπό επιτροπεία.

Στην επιχειρηματολογία του, ο Καταλανός αυτονομιστής πρόεδρος επικαλείται εκτενώς το ισπανικό Σύνταγμα, εκτιμώντας πως το κράτος δεν σέβεται ούτε το γράμμα ούτε το πνεύμα του άρθρου 155, το οποίο δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ σε 40 χρόνια δημοκρατικής ομαλότητας στη χώρα. Κυρίως, υπογραμμίζει πως το άρθρο 155 επιτρέπει να δοθούν «οδηγίες», αλλά όχι να «καθαιρεθούν» ή να «αντικατασταθούν» οι αρχές μιας αυτόνομης περιφέρειας.

Εξάλλου, επισημαίνει, «η Γερουσία δεν μπορεί να υπογράψει μια λευκή επιταγή στην κυβέρνηση του κράτους» και ακόμη λιγότερο να εγκρίνει μέτρα που πλήττουν «την αυτονομία των εθνοτήτων και των περιφερειών που συνθέτουν την Ισπανία».