Kίνδυνος Grexit για το ποδόσφαιρο

951

 

΄Ωρα μηδέν για το ελληνικό ποδόσφαιρο, μετά το αδιέξοδο που προέκυψε στη συνάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού με τους εκπροσώπους της FIFA και της UEFA και με ορατό πλέον τον αποκλεισμό  της Ελλάδας από τον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη.

Οι διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές ζητούν επισταμένως την επανέναρξη του Κυπέλλου Ελλάδος, αίτημα το οποίο απορρίπτει ο υφυπουργός Σταύρος Κοντονής.Η FIFA και η UEFA έδωσαν προθεσμία μίας εβδομάδας να αναθεωρήσει την θέση του, άλλως οι ελληνικές ΠΑΕ  και οι  εθνικές ομάδες  θα τεθούν εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων με τεράστιο οικονομικό κόστος. Ο πρόεδρος της κυπριακής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου,Κωστάκης Κουτσοκούμνης, δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Σταύρο Κοντονή:

«Θα μπορούσαμε να δούμε μια απόφαση του υπουργού να διακόψει όλες τις διοργανώσεις, εφόσον υπάρχει κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής και βίας. Αυτό είναι προτιμότερο. Στοχευμένα για το Κύπελλο, δεν το βλέπουμε. Θα υπήρχε δικαιολογητικό αν διέκοπτε και το πρωτάθλημα. Έχει μία εβδομάδα τουλάχιστον διορία ο υφυπουργός για να αναθεωρήσει. Πολύ φοβάμαι ότι η απόφαση θα είναι αρνητική για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο κυριότερος όρος από την πλευρά του υφυπουργού έχει να κάνει με την επιτροπή δεοντολογίας της ΕΠΟ. Ζητάει μία μορφή εξυγίανσης της όπως και κάποιων επιτροπών. Είμαστε διατεθειμένοι να το εξετάσουμε» και προσέθεσε:  «Θα πρέπει το Κύπελλο να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί. Υπάρχουν μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για να μην τεθούν θέματα βίας. Θα μπορούσαν να γίνουν τα παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών ή και σε ουδέτερο γήπεδο, θα μπορούσε να γίνει ο τελικός ακόμη και με ξένο διαιτητή, εφόσον αποτελεί πρόβλημα η διαιτησία στην Ελλάδα. Ο κ. Κοντονής τα συζητά όλα αυτά, αλλά απαιτεί πρώτα να γίνουν κάποιες ενέργειες από πλευράς ΕΠΟ. Εύχομαι να γίνουν και νέες συζητήσεις και να δοθεί μια εβδομάδα τουλάχιστον διορία, προκειμένου να αλλάξει απόφαση ο υπουργός. Πολύ φοβάμαι όμως πως αυτό δεν θα γίνει».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής μετά της συνάντηση με τη FIFA και τη UEFA ζήτησε από την ΕΠΟ να προχωρήσει σε αυτοκάθαρση:

«Δηλώσαμε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται, αλλά αντιθέτως επιθυμεί την έκδοση απόφασης. Αν η ΕΠΟ επιθυμεί τη ματαίωση της προσφυγής, δεν έχουμε τη δυνατότητα να το εμποδίσουμε. Μας ζητήθηκε να επανεκκινήσει ο θεσμός και μας δηλώθηκε ότι σε αυτή την περίπτωση η FIFA είναι στη διάθεση της κυβέρνησης να διεξαχθεί ένας διάλογος για την αποκατάσταση των προβλημάτων που εντοπίστηκαν κατά τη συζήτηση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όσο υπάρχει εκκρεμότητα, δεν είναι δυνατό να υπάρξει απόφαση ανάκλησης της ειλημμένης απόφασής μας. Αν υπάρξει απόσυρση της προσφυγής, η κυβέρνηση θέτει προϋπόθεση προς οποιαδήποτε συζήτηση να πάρει η ίδια η ΕΠΟ τα μέτρα για την κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με πρώτο όλους όσους ασκούν εξουσία σε όλα τα επίπεδα του ποδοσφαίρου.Θα πρέπει να υπάρξει απόλυτος εναρμονισμός του καταστατικού της ΕΠΟ με όσα ισχύουν διεθνώς και όχι να υπάρχουν διατάξεις που να θέτουν στο απυρόβλητο μια μεγάλη μερίδα παραγόντων, διαιτητών και άλλοι, που έχουν διώξεις και τους έχουν τεθεί περιοριστικοί όροι. Η FIFA θεωρεί ως προϋπόθεση της ανάκλησης της απόφασης για ματαίωση του Κυπέλλου. Εκεί υπήρξε διαφωνία» και  επισήμανε:

«Μου έκανε εντύπωση πως η διεθνής ομοσπονδία έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Έδειξε θετική να διεξάγονται αγώνες με ξένους διαιτητές, αλλά και να διακόπτονται όλοι οι αγώνες, ώστε να είναι η αρχή της εξυγίανσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο γιατί καταστρατηγείται η αρχή της αναλογικότητας. Για την κυβέρνηση προέχει η κοινωνική ειρήνη και η προστασία της έννομης τάξης και της ελληνικής νεολαίας. Αυτή τη στιγμή εμείς περιμένουμε εγγράφως τις απόψεις της FIFA για να απαντήσουμε και να πράξουμε τα δέοντα».   Όσο για τις συνέπειες ενός Grexit ο κ. Κοντονής τόνισε: «Η απόφαση της FIFA θα είναι η έξωση της ΕΠΟ, που έχει κινήσει όλη αυτή τη διαδικασία, από τις διεθνείς ομοσπονδίες. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί από την ΕΠΟ, να πάρει τις πρωτοβουλίες ώστε μια κατάσταση σήψης ετών να πάρει τέλος. Δεν μπορεί να της επιβληθεί η κυβέρνηση. Το πρόβλημα βρίσκεται στα χέρια της και αν θέλει μπορεί να το λύσει σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα».